Obama o Meksičkom zaljevu: Gledam koga namlatiti

Tekst: J.D.
Foto: AFP


ČEP na izvoru u meksičkom zaljevu dnevno kupi između jedne trećine i tri četvrtine nafte, ali istodobno je nastao strah zbog toga što se naftna mrlja razbila u stotine, možda čak i tisuće manjih mrlja, koje će biti puno teže kontrolirati. Šteta bi mogla trajati godinama.

Admiral Thad Allen iz Obalne straže, prvi čovjek američke vlade odgovoran za problem, rekao je da će raslojavanje mrlje predstaviti novi problem. Mrlju se s površine može ukloniti u roku od nekoliko mjeseci, ali dugoročni problemi će trajati godinama.

Zasad dobro, ali svi su oprezni

Kupola postavljena na izvor prošli tjedan dnevno kupi između 2,4 do 4,8 milijuna litara nafte dnevno, pretpostavio je Allen. BP je naveo kako je jučer u toku dana pokupljeno oko 1,4 milijuna litara. Kako se zatvara sve veći broj ventila, kupi se sve veća količina nafte. Inženjeri se trude izbjeći formiranje kristala u kupoli, koji su prekinuli sličan pokušaj prije nekih mjesec dana.

Trenutno se dizajnira nova kupola, malo veća od trenutne, koja će bolje prianjati na cijev, i tako kupiti više nafte. Također ju dizajniraju tako da bude otporna na uragane, čija sezona je počela 1. lipnja. Svi su zadovoljni trenutnim napretkom, ali i oprezni oko davanja brojki i procjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obama: Gledam koga namlatiti

Američki predsjednik Barack Obama, kojeg su mnogi kritizirali zbog slabog odgovora na krizu, počinje davati sve oštrije izjave. U jednom intervjuu tako je rekao da priča s ribarima i običnim ljudima. "Oni imaju možda i najbolje odgovore, i zato razgovaram s njima, da bih znao koga da namlatim".

"Izvor će biti zatvoren. Možda bude trebalo vremena, a svakako će trebati puno truda. Obala Meksičkog zaljeva pretrpjet će štetu, i bit će ekonomske štete za koju moramo osigurati da ju BP pokrije", rekao je Obama ranije.

Nova opasnost

Allen je upozorio na opasnost razbijanja mrlje. "Zbog svega što se dogodilo u zadnjih nekoliko tjedana, mrlje se dezintegrirala. Više se ne radi o velikoj, monolitnoj mrlji. Govorimo o skupu stotina ili tisuća manjih mrlja koji idu u različitim smjerovima", naveo je i upozorio da to predstavlja novi niz prepreka.

Nafta, koja je na nekim mjestima crvena, a na nekima čokoladne boje, već je došla do obala Louisiane, Mississippija, Alabame i Floride. Najgore su prošle životinje, ribe, gmazovi i ptice koje rone da bi našle hranu. Ekolozi neumorno pokušavaju spasiti brojne ptice prekrivene naftom, a neki od njih rade od ranog jutra do kasne večeri.

Troškovi čišćenja premašili su 1,25 milijardi dolara, objavio je jučer BP. Konačni trošak je nemoguće predvidjeti. Moguće je da će britanska kompanija na kraju izgubiti na desetke milijardi dolara, jer Amerikanci će zasigurno tražiti veliku kompenzaciju za najveću naftnu katastrofu u povijesti svoje države.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara