Obama objavio kraj rata u Iraku

Foto: AFP

AMERIČKI predsjednik Barack Obama danas je u vojnoj bazi u North Carolini dočekao grupu američkih vojnika koji su se vratili iz Iraka, te na taj način simbolično označio kraj američke intervencije u toj zemlji.

"Kao vaš zapovjednik, zahvaljujem vam se u ime cijele nacije. Ovo je povijesni trenutak za američku državu i vojsku. Dobrodošli kući", kazao je Obama pred nekoliko tisuća vojnika okupljenih u avionskom hangaru. Obama je naglasio kako američka vojska iz Iraka nakon devet godina akcije odlazi uzdignute glave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Obama današnji dan simbolično prikazao krajem rata u Iraku, u toj zemlji se još uvijek nalazi 5500 američkih vojnika, ali bi se najveći broj njih trebao kući vratiti do kraja godine. U jeku intervencije u Iraku je bilo preko 170.000 Amerikanaca. Pritom je u akcijama u toj zemlji poginulo preko 4500 američkih vojnika, te najmanje 60.000 pripadnika iračkih snaga. Rat u Iraku SAD je koštao preko bilijun dolara.

Objava završetka rata ima i svoje političke konotacije, a Obamini suparnici mu zamjeraju da je požurio s povlačenjem snaga iz Iraka kako bi skupio političke bodove pred predsjedničke izbore. Republikanci napominju kako naglo povlačenje trupa ide u korist pobunjenicima koji su još uvijek aktivni, kao i susjednom Iranu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara