Obama s kongresnicima raspravlja o slanju novih vojnika u Afganistan

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

AMERIČKI predsjednik Barack Obama je u utorak s američkim kongresnicima raspravljao o novoj strategiji SAD-a za Afganistan. Obama je u polusatnom razgovoru s kongresmenima isključio mogućnost da bi rat koji se vodi u Afganistanu ograničio na kampanju protiv terorizma, prenosi Associated Press. Predsjednik se nije izjasnio hoće li slati još vojnika u Afganistan.

Zapovjednik američkih snaga u Afganistanu, general Stanley McChrystal je nedavno upozorio da je potrebno poslati najmanje 40 tisuća vojnika. Iz neslužbenih izvora saznaje se kako je Obama razmišljao o slanju vojnika u Afganistan iako se radi o mnogo manjoj brojki i to od 10 tisuća vojnika. Barack Obama se glede nove strategije u Afganistanu danas sastaje s ministricom vanjskih poslova Hillary Clinton, ministrom obrane Robertin Gatesom i najvišim vojnim zapovjednicima.

Obama još uvijek razmišlja o broju vojnika koje će poslati u Afganistan

Tiskovnih predstavnik Bijele kuće Robert Gibbs rekao je kako će američki predsjednik konačan odgovor o novoj strategiji dati u sljedećem tjednu. Dodao je kako su ovo preozbiljne stvari i da Obama ne želi brzati s nikakvim odlukama. Republikanski senatori su u utorak upozori Obamu kako ne smije čekati predugo jer "vrijeme nije na njihovoj strani", kazao je senator John McCain, Obamin glavni suparnik na prošlogodišnjim izborima. Demokrati s druge strane poručaju kako Obama nikako ne smije brzati s tom odlukom.

Danas je osmogodišnja obljetnica od početka rata u Afganistanu, za kojeg se administracija tadašnjeg predsjednika Georga Busha odlučila nakon terorističkog napada na SAD 11. rujna. U tom razdoblju živote je izgubilo 800 američkih vojnika zbog čega rat koji se vodi u Afganistanu u američkoj javnosti dobiva sve više protivnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara