Obama smijenio generala McChrystala kao zapovjednika u Afganistanu

Tekst: J.D.
Foto: AFP


AMERIČKI predsjednik Barack Obama smijenio je generala Stanleyja McChrystala kao glavnog zapovjednika američkih snaga u Afganistanu, rekavši kako njegovi komentari o državnim dužnosnicima potkopavaju civilnu kontrolu nad vojskom i ruše povjerenje u predsjednikov ratni tim.

Za nasljednika je izabrao generala Davida Petraeusa, McChrystalovog direktnog nadređenog i arhitekta uspješne strategije koja je primirila Irak. Dodao je i da odluku nije donio zbog "bilo kakvog osjećaja osobne uvrijeđenosti".

Prava odluka

"Mislim da je ovo prava odluka za našu nacionalnu sigurnost", rekao je Obama ispred Bijele kuće, dok su iza njega stajali Petraeus, potpredsjednik Joe Biden, ministar obrane Robert Gates i ravnatelj Udruženog stožera američkih obrambenih snaga admiral Mike Mullen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

McChrystal, koji je ranije ponudio ostavku jer je bio siguran u gubitak svog položaja nakon što je Rolling Stone objavio seriju iznimno uvredljivih komentara vezanih uz Obamu, Bidena i druge ljude na vrhu administracije, a koje su izrekli McChrystal i njegovi najbliži suradnici, nije dizao buru."Potpuno podržavam predsjednikovu strategiju u Afganistanu i sasvim sam odan našim koalicijskim snagama, našim partnerima i afganistanskom narodu. Zbog poštovanja prema toj odanosti, kao i želje da misija uspije, ponudio sam ostavku. Bila mi je čast voditi najbolje ljude naše nacije", naveo je general u izjavi.

Očekivani ishod

Ovo je bio najizgledniji ishod današnjeg sastanka Obame i McChrystala. Nakon što je Rolling Stone objavio svoj štetni članak, Obama je, po riječima glasnogovornika Bijele kuće, bio ljut i odmah je pozvao generala na sastanak. Predsjednik senatskog pododbora zaduženog za potvrđivanje, Carl Levin, rekao je ranije da se nada kako će već sljedeći tjedan moći održati sjednicu na kojoj će se odlučiti o potvrđivanju Obamine odluke, koja je "razumna".

Petraeus je zapovjednik američke Središnje komande, ogranka oružanih snaga zaduženog za Bliski istok i Središnju Aziju. U mandatu Georgea Busha preuzeo je kontrolu nad situacijom u Iraku, gdje je taktikom "surgea" polučio velik uspjeh.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara