Obamin savjetnik dao ostavku zbog potpore teoriji urote

Tekst: Z.J.
Foto: Wikipedia

SAVJETNIK američkoga predsjednika Baracka Obame, Van Jones dao je ostavku nakon što su ga kritičari prozvali zbog potpisivanja peticije za istragu o napadima na Ameriku 11. rujna. Sporna peticija je nastala 2004. godine, te, između ostaloga, poziva na istragu dokaza da su visoki dužnosnici Busheve administracije bili upoznati s pripremom napada od 11. rujna 2001. godine, te da su ih namjerno dopustili.

U priopćenju iz Bijele kuće se navodi da Van Jones napušta mjesto savjetnika u Vijeću za kvalitetu okoliša. On je dosad bio zadužen za koordinaciju rada vladinih agencija u stvaranju tzv. "zelenih" radnih mjesta čime se željelo pomoći posrnuloj američkoj ekonomiji u doba globalne recesije.

Crni rasist ili komunist?

Nakon objave da je Jones potpisao spornu peticiju, i sam Obamin savjetnik se obratio javnosti iznoseći razloge svoje ostavke. Jones je naveo da se ne slaže s peticijom koju je potpisao te da se prošloga tjedna pismeno ispričao. Na pitanje stoji li Bijela kuća i dalje iza Jonesa, služba za javnost je tada samo šturo odgovorila da Jones "nastavlja raditi u administraciji". Ipak, iza ovoga ataka na njega, Jones vidi protivnike reforme zdravstvenog sustava i Obamine energetske politike. Jones je odlučio na povlačenje jer ne želi da u "ovim teškim vremenima njegovi kolege troše dragocjeno vrijeme i energiju" na obranu njegova imena.

Ranije je Jones bio izvrgnut kritikama jer je u opisivanju republikanaca u govoru kojega je održao početkom godine prije pridruživanja Obaminom timu, koristio prostote te je nazvan "crnim rasistom". Kritičari su ga nazvali radikalom na što je on odgovorio deklarirajući se komunistom. U izjavi koju mu se najviše zamjera Jones je rekao da su “bijela djeca ta koja su počinila masakre poput onog u školi u Columbineu”. Istaknuo je da su bijela djeca jednako nesretna kao i crna, no da ona nisu pod povećalom javnosti zbog nasilja. Dodao je kako “nećete vidjeti crno dijete da isplanira napad na školu i izrešeta svoje kolege”.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara