Obavještajci federacije BiH nezakonito prisluškivali novinare?

OBAVJEŠTAJNO - SIGURNOSNA služba Federacije Bosne i Hercegovine (FOSS) u tajnoj operaciji izvedenoj tijekom 2003. godine vjerojatno je protuzakonito prisluškivala najmanje pedeset poznatih osoba iz BiH uključujući istaknute političare i novinare, podaci su do kojih je došlo posebno povjerenstvo Parlamenta BiH.

To povjerenstvo utemeljeno je kako bi ispitalo tvrdnje da je skupina oporbenih političara zajedno s bivšim ravnateljem FOSS-a Munirom Alibabićem navodno pripremala državni udar u BiH i rušenje vlasti formirane nakon izbora 2002. godine.

Takve tvrdnje plasirali su mediji bliski Stranci demokratske akcije (SDA) a njezini su dužnosnici za pokušaj pripreme državnog udara otvoreno optuživali predsjednika Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatka Lagumdžiju.

Dijelovi posebnog izvješća FOSS-a sačinjenog temeljem prisluškivanja telefonskih razgovora što su ih vodili Lagumdžija i Alibabić s brojnim osobama iz javnog života pojavili su se u medijima iako je taj materijal tretiran kao državna tajna.

Tužiteljstvo Federacije BiH odbacilo je zahtjev FOSS-a za provođenjem istrage protiv Lagumdžije i Alibabića smatrajući kako je on neutemeljen no federalni i državni parlament odlučili su dodatno ispitati cijeli slučaj, prije svega kako bi utvrdili jesu li Alibabićevi nasljednici u FOSS-u kršili zakone vodeći privatni rat protiv svog smijenjenog šefa.

Početkom ovog tjedna parlamentarno je povjerenstvo ispitalo predsjednika Vrhovnog suda Federacije BiH Amira Jaganjca, federalnog tužitelja Zdravka Kneževića, ministra sigurnosti BiH Barišu Čolaka, ravnatelja Uprave policije federalnog MUP-a Zlatka Miletića, urednika tjednika "Slobodna Bosna" Senada Avdića te Munira Alibabića i još nekoliko dužnosnika FOSS-a.

Ta su saslušanja bila zatvorena za javnost no predsjednik Povjerenstva Tihomir Gligorić za sarajevsko je "Oslobođenje" naknadno izjavio kako je "šokiran razmjerima kršenja ljudskih prava" u slučaju navodnog državnog udara.

Među prisluškivanim osobama, koliko se za sada zna, bili su glavna urednica "Oslobođenja" Senka Kurtović, Senad Avdić te gotovo cijela novinarska postava popularnog političkog magazina "60 minuta" Televizije Federacije BiH.

Cjelokupni popis osoba koje je prisluškivao FOSS, prema saznanjima Povjerenstva, iznimno je dugačak i uključuje čak i obične građane koji ni na koji način nisu mogli biti povezani s tim skandalom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također je utvrđeno kako je krajnje dvojben zakonski temelj po kojemu je obavljeno prisluškivanje jer za to nije znao predsjednik federalnog Vrhovnog suda niti federalni tužitelj.

Posebni problem predstavljalo je "curenje" dijelova tajnog izvješća FOSS-a. Ravnatelj policije Miletić članovima Povjerenstva mogao je kazati samo kako je očevidno taj materijal posjedovalo mnogo više osoba nego što je to po zakonu smjelo biti.

Banjalučke "Nezavisne novine" u srijedu tvrde kako je sasvim izvjesno da će vodstvo FOSS-a kazneno odgovarati za protuzakonito prisluškivanje.

Najodgovorniji bi mogao biti Ivan Vukšić koji je nakon izbijanja skandala bio prisiljen podnijeti ostavku na dužnost v.d. ravnatelja FOSS-a.

Senad Avdić drži međutim kako je Vukšić bio samo dijelom zavjere koja ima i značajnu politiku dimenziju. On ističe kako je FOSS zapravo radio "prljavi posao" za potrebe SDA koja je po svaku cijenu željela kompromitirati SDP i Zlatka Lagumdžiju a u cijelu kampanju se svjesno uključio i najtiražniji BH list "Dnevni avaz".

Epizoda s "državnim udarom" poslužila je predstavnicima međunarodne zajednice u BiH kao ključni dokaz koliko su postojeće entitetske obavještajne službe u BiH kompromitirane i neprofesionalne te da stoga ta zemlja mora što prije dobiti depolitiziranu obavještajnu službu na državnoj razini.

Nacrt zakona o Obavještajno-sigurnosnoj službi BiH (OSA) izrađen je pod pokroviteljstvom Ureda visokog predstavnika (OHR) prije gotovo tri mjeseca no još nije upućen u parlamentarnu proceduru.

(Hina) rm sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara