Obersnel o prijavi za riječku tržnicu: Osjećam se kao stup za zapišavanje

Foto: Tea Čimaš/Cropix


RIJEČKI gradonačelnik Vojko Obersnel je na svom blogu prepričao kako je prije godinu dana doznao da je kazneno prijavljen zbog, kako piše, "navodne zlouporabe položaja i ovlasti čime sam navodno Tržnicama Rijeka priskrbio imovinsku korist".

3. ožujka prošle godine su ga najprije počeli zvati novinari da komentira priopćenje policije o kaznenoj prijavi protiv njega, da bi tek sat i pol nakon toga i sam uspio doći do policijskog priopćenja.

"Oko 11.30 sati napokon dolazim do priopćenja policije, čitam, ispada mi vilica, blenuo sam, ne razumijem, čudim se...: 'Sukladno kvalifikaciji protupravnog ponašanja spram kojeg se odredilo nadležno državno odvjetništvo, za učinjenih više kaznenih djela zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. Kaznenog zakona, te sklapanje štetnog ugovora iz čl. 294 KZ-a, prijavljeni su čelnici jedinice lokalne samouprave Riječanin, rođen 1957. godine, Riječanka rođena 1956. godine. Riječanin rođen 1946. godine i član uprave TD Tržnice Rijeka rođen 1958. godine iz Kostrene'", piše Obersnel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također napominje da su mu priopćenje poslali novinari koji su ga dobili već oko 10 sati ujutro, dok je na stranicama MUP-a objavljeno tek u kasnim poslijepodnevnim satima. Godinu dana nakon događaja "kojim je započeo njegov put stopama Jozefa K. iz Kafkinog procesa" nije saznao ništa više od onoga što piše u policijskom priopćenju.

"Slučaj Tržnice će riješiti detektivka Lilly Rush iz 'Zaboravljenog slučaja'"

"E, sad, u ovih godinu dana, osjećao sam se poput stupa uz koji svaki pas koji prođe, digne nogu ili čučne i obavi... znate već što. A gotovo da nema HDZ-ovca koji nije iskoristio priliku da digne nogu ili čučne, od Jadranke Kosor preko Karamarka, brojnih zastupnika u Saboru, pa do gradskih vijećnika u Rijeci. Svima je svako toliko  u ustima ta kaznena prijava. No, najzanimljivije je zapravo koliko je ovaj slučaj Tržnice nevjerojatno složen kad se na njemu radi od 2005. godine bez naznake kad će biti razriješen. Razmišljao sam, možda bi bilo dobro pozvati CSI Miami, ili ipak CSI New York (oni mi se čine uspješniji u rješavanju slučajeva). A kako vrijeme odmiče, sve mi se više čini da će trebati pozvati detektivku Lilly Rush iz 'Zaboravljenog slučaja'", sarkastičan je riječki gradonačelnik.

Kako tvrdi, njegova savjest je mirna, a on čeka da se slučaj napokon razriješi. "Jer, istovremeno, dok sam ja na čekanju (u obliku stupa za zapišavanje), obrađen je, primjerice slučaj Podravka koji se proteže na oko 40 000 stranica, da ne spominjem da je prijava protiv Vladimira Šeksa za ratni zločin odbačena za 14 dana, a protiv Jadranke Kosor za protupravno stjecanje stana u vlasništvo za samo 48 sati...", podsjeća.

"Moja savjest je mirna"

"No, moja je savjest mirna. I čekam. Ako sam kazneno odgovoran zato što sam poštovao Sudsku nagodbu i Ugovor koji su daleke 1993. (znači, dok sam ja radio na Medicinskom fakultetu) sklopili tadašnji gradonačelnik Slavko Linić i tadašnji direktor Tržnica Rijeka Ivan Franolić, na razdoblje do 2007., uz suglasnost javnog pravobranitelja Općine Rijeka - onda samo i mogu čekati spreman da na to, kad me pitaju, odgovorim. Možda ste već zaboravili suštinu te priče. Naime, tom Sudskom nagodbom Grad Rijeka, zastupan od javnog pravobranitelja Općine Rijeka, u vlasništvo je dobio objekte tržnice, paviljone koji se između ostalog nalaze i unutar zaštićene urbanističke cjeline grada Rijeke i čija je vrijednost od sudskog vještaka procijenjena na gotovo 70 milijuna kuna. Ali vjerojatno je smisao ovog čekanja upravo u tome – da zaboravimo suštinu stvari i da samo što duže promatramo mene kako nalikujem onom spomenutom stupu", napisao je Obersnel te pozvao Državno odvjetništvo da u što kraćem roku obradi njegov predmet te mu omogući da dokaže svoju nevinost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara