OBILJEŽEN DAN KATOLIČKOG BOGOSLOVNOG FAKULTETA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) obilježen je danas u Zagrebu svečanošću na kojoj su, pred okupljenim vodećim ljudima Katoličke crkve u Hrvatskoj i sveučilišnog života Zagreba, završenim studentima i magistrima podijeljene diplome fakulteta.

Skup su pozdravili nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncij Francisco-Javier Lozano te prorektor Sveučilišta u Zagrebu Vjekoslav Jerolimov.

Nadbiskup Bozanić naglasio je važnost interdisciplinarne suradnje teološke i drugih znanosti, ne samo na pitanjima vjere, nego i filozofije, antropologije, povijesti, kulture i umjetnosti. Ta suradnja nije samo potreba Sveučilišta, nego i potreba teologije, rekao je i pozvao na otvorenost i osjetljivost studija teologije, te naglasio potrebu njegove reforme.

Dekan Josip Baloban rekao je da je KBF specifična ustanova koja je podložna upravi Sveučilišta, ali uzima u obzir i mišljenje crkvenih ustanova.

Trenutačno ga pohađa 1140 studenata i studentica u Zagrebu, Đakovu i Rijeci. Od toga je 607 studentica i 533 studenata, a među njima 874 laika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Dakle, ne može se reći da je Crkva zatvorena ustanova", ocijenio je dekan Baloban.

On je izrazio spremnost na reformu, temeljenu na odrednicama Bolonjske deklaracije i drugih sličnih dokumenata. Odbacio je mogućnost reforme koja bi značila "radikalnu evoluciju ili revoluciju", a izrazio poželjnost evolucije KBF sukladno europskim i hrvatskim visokoškolskim ustanovama, "reforme koje odgovora potrebama hrvatskih građana".

KBF ima razvijenu međunarodnu suradnju i nedosanjani san o gradnji nove zgrade u Vlaškoj 38 u Zagrebu. Baloban je izrazio nadu kako taj njihov san neće postati iluzija, jer zagrebačka nadbiskupija ne može sama obaviti taj težak posao, a stvar otežava činjenica da je 2003. oduzeta lokacijska dozvola za gradnju zgrade KBF-a.

Na svečanosti su šezdeset šestorici studenata uručene diplome dipl. teologa i 2 diplome magistra teoloških znanosti.

(Hina) xiluc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara