Obilježena 55. obljetnica prvih nacionalnih parkova u Hrvatskoj

U Starigradu podno Velebita danas je svečano obilježena 55. obljetnica proglašenja prvih hrvatskih nacionalnih parkova Paklenice i Plitvičkih jezera.

Na svečanosti, kojoj su nazočili predstavnici gotovo svih nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj, ravnatelj Nacionalnog parka Paklenice Zoran Šikić podsjetio je da su Paklenica i Plitvička jezera proglašeni zaštićenim dijelovima prirode - nacionalnim parkovima 1949.

Rekao je kako se od tada mnogo učinilo u zaštiti prirodnih vrijednosti i njihovoj turističkoj promidžbi, te kako je Paklenica prošle sezone sa 110.000 posjetitelja postigla rekord po posjećenosti.

Nacionalni park Paklenica nominirao je za novčanu potporu Ministarstva kulture projekt telemetrijskog sustava protupožarne zaštite, kazao je Šikić. Dodao je da će Uprava nastojati da se u sljedeće plansko razdoblje za razminiranje uvrsti provjera i, po potrebi, čišćenje od mina rubnih dijelova parka koji su označeni kao minski sumnjivi prostori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavljene su publikacije Paklenički zbornik i Plitvički bilten.

U okviru današnje svečanosti u hotelu "Alan" otvorena je izložba fotografija plitvičkih orhideja.

U ponedjeljak, 25. listopada, bit će proslavljena i 55. obljetnica uvrštenja Plitvičkih jezera na UNESCO-ov popis svjetske prirodne baštine.

(Hina) xima yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara