Obilježena godišnjica konvencije o pravima djeteta

SVEČANOM sjednicom članovi Vijeća za djecu obilježili su danas u Vladi 15. obljetnicu Konvencije UN-a o pravima djeteta koju je Opća skupština donijela na današnji dan 1989. i koji je u to ime proglašen Međunarodnim danom prava djeteta.

Potpredsjednica Vlade i predsjednica Vijeća za djecu Jadranka Kosor podsjetila je na akcije koje je tijekom ove godine organiziralo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Kosor je, među ostalim, istaknula suradnju s UNICEF-om i Uredom pravobraniteljice za djecu u sprječavanju nasilja među djecom i svakog oblika zlostavljanja djece, budući da podaci govore o 20 tisuća mališana koji su bili žrtve nasilja u obitelji.

Nedavno je tako donesen i Protokol o postupanju u slučajevima nasilja među djecom i mladima, koji propisuje što i u kojem vremenu nadležne institucije, poput škole, ministarstava i drugih državnih tijela, te roditelji trebaju poduzeti u slučajevima nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kosor je navela kako će Ministarstvo obitelji financirati i tiskanje knjiga za slijepe i slabovidne učenike, a jedna od akcija jest i pokretna dječja radionica s osam kompjutora, bibliotekom i igraonicom, koja će obilaziti sela i manja mjesta.

Potpredsjednica Vlade zahvalila je svima koji su u protekloj godini radili na dobrobiti djece te je izrazila nadu da će iduće godine na današnji dan biti dodijeljena i prva nagrada za zasluge u promicanju i unaprjeđenju prava djece.

Na svečanoj sjednici Vijeća za djecu predstavljen je i prvi ovogodišnji broj časopisa "Dijete i društvo" u kojemu su objavljeni svi hrvatski dokumenti koji se tiču ostvarivanja prava djece.

(Hina) xmt yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara