Obitelj Frankopan izrazila žaljenje što je Ugrešić odbila nagradu

OBITELJ Frankopan koja je utemeljila nove književne nagrade za publicistiku i beletristiku, izrazila je žaljenje što je hrvatska spisateljica Dubravka Ugrešić odbila primiti književnu nagradu "Katarina Frankopan", koja joj je dodijeljena za knjigu eseja "Zabranjeno čitanje".

"Zaista nam je žao što je Dubravka Ugrešić odlučila ne prihvatiti nagradu iz osobnih razloga i stavova prema pojedinim članovima žirija. U potpunosti poštujemo njenu odluku. Unatoč tome, podržavamo odluku žirija koji je njezinu knjigu proglasio najboljom", stoji u priopćenju obitelji Frankopan.

U tekstu objavljenom danas u tjedniku "Feral" Dubravka Ugrešić je objasnila zbog čega odbija primiti tu nagradu, za koju još nije dobila službenu obavijest da joj je dodijeljena, već je o tome saznala "preko treće ruke".

Jedan od razloga za odbijanje nagrade je što je član žirija bio Slaven Letica, koji je, podsjetila je, prije 11 godina u tjedniku "Globus" nju i njezine kolegice Slavenku Drakulić, Radu Iveković, Vesnu Kesić i Jelenu Lovrić, optužio da "siluju Hrvatsku" i da su "profiterke komunizma i postkomunizma".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagradu odbija i zbog konteksta koji smatra farsom - "cijelo jedno desetljeće po meni je javno pljuvao tko god je stigao", napisala je. Moje knjige i dalje se jedva daju naći u knjižarama, a prikazi jedva da i postoje, dodala je.

Za najbolje beletrističko djelo u prošloj godini nagradu "Petar Zrinski" dobili su romani "Živi i mrtvi" Josipa Mlakića i "Fukara" Ivana Aralice.

Dodjela nagrada "Katarina Frankopan" i "Petar Zrinski", koje se ove godine održava prvi put, trebala bi biti krajem svibnja. Nagrade se sastoje od 50 tisuća kuna i statue - instalacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara