Objavljen zatvorski dnevnik Saddama Husseina

JEDNE arapske dnevne novine objavile su zatvoreničke zapise Saddama Husseina, čiju su autentičnost potvrdili i stručnjaci.

Odlomci koje je list Al-Hayat objavio prikazuju čovjeka koji nikad nije prestao vjerovati sebi kao velikoj povijesnoj osobi. List, također, tvrdi kako su u posjedu svih rukom napisanih Saddamovih memoara, koji se protežu u pet velikih dijelova.

Neki odlomci su potpisani sa "Saddam Hussein, predsjednik i vrhovni vođa oružanih snaga". Ton kojim je Hussein pisao otkriva da je svoje zapise namijenio stanovništvu Iraka, jer ih redovito poziva da se tijekom njegova suđenja "ujedine i odupru američkoj vojsci". Također se koristi citatima iz Kurana, a ističe kako su, po njemu, Iranci veća opasnost za Irak i cijeli arapski zaljev od Izraelaca, javlja BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Saddam je u zatočeništvu uspio pokazati i svoju sentimentalnu stranu. Naime, pronađene su i pjesme tajanstvenoj ženi, kojih se, prema njihovoj vrijednosti, ne bi postidio nijedan adolescent.
Hussein je u nekoliko navrata pisao i o svom zdravstvenom stanju i strahu od zaraze HIV-om. Naime, bio je uvjeren da će se zaraziti sidom ako se njegova odjeća bude sušila pokraj one američkih čuvara u zatvoru. Zanimljivo je da se nijednim slovom Saddam Hussein u svojim posljednjim danima nije pokajao niti pokazao žaljenje za svoje zločine.

J.M..
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara