Objavljen Zbornik o 70. obljetnici života Dragutina Pavličevića

Institut društvenih znanosti "Ive Pilara" objavio je u novopokrenutoj ediciji "Pro historia Croatica" Zbornik o 70. obljetnici života istaknutoga hrvatskog znanstvenika, povjesničara, urednika i predavača Dragutina Pavličevića.


Dragutin Pavličević (1932.), pisac prve sintetičke "Povijesti Hrvatske" od najstarijih vremena do 1941., do sada objavljene u tri izdanja, a prevodi se na poljski i ukrajinski, potkraj prošle godine otišao je u redovitu mirovinu iz Instituta društvenih znanosti "Ive Pilara", gdje je zadnjih pet godina radio kao znanstveni savjetnik.

Zbornik o Pavličeviću sastoji se od četiriju dijelova: u prvom je sadržan životopis i bibliografija, u drugom prilozi o Pavličevićevoj djelatnosti kao profesora, predavača, odgojitelja i urednika te o pojedinim tematskim cjelinama (agrarna problematika, istočno pitanje, Hrvati u okolnim zemljama, gradišćanski Hrvati, sintetički radovi); u trećem su, najvećem, dijelu historiografski prilozi povjesničara, njegovih bliskih suradnika i prijatelja, a u četvrtom neki prilozi o sociološkim, demografskim i migracijskim kretanjima na hrvatskom prostoru.

O plodnoj i raznovrsnoj znanstvenoj i stručnoj djelatnosti Dragutina Pavličevića u Zborniku pišu Mira Kolar, Srećko Lipovčan, Krešo Bušić, Ljiljana Dobrovšak, Željko Holjevac, Robert Hajszan, Franko Mirošević i Dragutin Pasarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Historiografske, sociološke i demografske priloge objavila su 32 autora, među kojima Mile Bogović, Rumjana Božilova, Agneza Szabo, Stijepo Obad, Hrvoje Matković, Ivan Perić, Ivan Čizmić, Ljubomir Antić, Petar Strčić, Frano Glavina i Alica Wertheimer Baletić.

Dragutin Pavličević objavio je sedam samostalnih knjiga, monografija i jednu sintezu te uredio više knjiga i zbornika. Objavio je više od stotinu znanstvenih rasprava te 346 članaka, recenzija i prikaza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara