Objavljena ILUSTRIRANA POVIJEST CRKVE Guya Bedouellea

"Kršćanska je sadašnjost" objavila reprezentativnu monografiju "Ilustrirana povijest Crkve veliki izazovi" francuskoga dominikanca Guya Bedouellea. L

Knjigu "L'histoire de l'Eglise", tiskanu u Milanu, s francuskog je na hrvatski preveo Stjepan Kušar.

"Ilustrirana povijest Crkve" (275 str.) sastoji se od poglavlja: Crkva između židovstva, helenizma i poganstva, Crkva i barbari, Odnos Crkve prema feudalizmu, Crkva između teokracije i neocezarizma, Crkva u renesansi, Odnos Crkve prema reformi, Crkva u doba apsolutizma i prosvjetiteljstva i Odnos Crkve prema revoluciji, ideologiji i kulturama.

U uvodnom tekstu "Od teksta k slici i od slike k tekstu" ističe se kako knjiga nije ilustrirana povijest Crkve, kakvih je u prošlosti bilo, kako nije ni povijest umjetnosti objašnjena kroz religiozni kontekst, nego povijest latinskoga kršćanstva.

Autorova je nakana pokazati odnos Crkve prema civilizacijama te odnos prema vlastitim krizama, vanjskim i unutranjim izazovima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga opisuje Crkvu u njezinoj dvije tisuće godina dugoj povijesti, njezinu zauzetost za odnose s pravoslavnim i istočnokršćanskim svijetom te prema kršćanskim zajednicama koje su proizišle iz reformacije.

Dominikanac Guy Bedouelle (1940.) profesor je crkvene povijesti na Teološkom fakultetu Sveučilišta u švicarskom gradu Fribourgu i ravnatelj pariškog učilišta Centre d'etudes du Saulchoir.

Bedouelle je autor velikog broja djela iz crkvene povijesti, a suradnik je i u kapitalnim izdanjima iz crkvene povijesti.

(Hina) xta ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara