Objavljena imena najprodavanijih živućih umjetnika

AMERIČKI umjetnik Jasper Johns najprodavaniji je živući likovni umjetnik, pokazala je nedavna anketa britanskog časopisa za umjetnost "Artreview".

U protekla tri desetljeća Johnsova umjetnička djela prodana su za više od 92 milijuna funti, otkrila je anketa.

Britanski umjetnik David Hockney bio je deveti na top-listi od deset mjesta. On je 1005 svojih umjetničkih radova prodao za ukupno 23,7 milijuna funti, javlja BBC.

Drugi na popisu je njemački umjetnik Gerhard Richter, a treći američki Cy Twombly. Slijede Robert Rauschenberg i Fernando Botero na četvrtom i petom mjestu.

"Hockney je momak iz Bradforda koji je došao u Los Angeles i Amerikancima prodao američki san iz šezdesetih i sunce", stoji u tekstu uz anketu, objavljenom u utorak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda je istina da mu karijeru ometa bavljenje fotografijom i dizajn u kazalištu, no njegovi su suptilni portreti zaradili dva milijuna dolara.

Hockney, međunarodno poznat po živopisno obojenim slikama i portretima, nije bio oduševljen što je uvršten na taj popis, izvijestio je u utorak Daily Telegraph.

"Želio bih znati kako su došli do tih podataka. Je li možda samo riječ o maloj zavjeri novina?", upita se Hockney u Telegraphu.

Jasper Johns, 73-godišnji američki umjetnik s vrha popisa, najpoznatiji je po seriji slika američke zastave.

Jedna od njegovih slika "Two Flags" prodana je 1999. na aukciji u Christiesu za 4,4 milijuna funti. Jasper je bio jedna od ključnih osoba pop arta pedesetih.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara