Objavljena knjiga Ivana Jurića "Genetičko podrijetlo Hrvata"

U vlastitoj autorskoj nakladi dr. Ivan Jurić je objavio knjigu "Genetičko podrijetlo Hrvata Etnogeneza i genetička otkrića".

"Haplotip Eu7 (gen) ima 45 posto muškaraca u Hrvatskoj. Upravo taj haplotip daje posebnost hrvatskom narodu. Iako mu je geografsko ishodište Bliski istok, u literaturi nema čvrstih dokaza o području na Bliskom istoku s kojeg je počelo njegovo širenje. Zato treba očekivati da će se poslije otkrića njegova velikog udjela među stanovništvom Hrvatske tek razviti znatan interes za istraživanjem populacije Hrvata i traganjem za užim područjem njegova geografskoga ishodišta. Otkrivanje njegova visokog udjela na uzorku iz Hrvatske već je uzrokovalo da se Hrvatska ne uvrštava u geografsko područje s pretežitim udjelom slavenskog haplotipa Eu19," piše Jurić o najnovijim istraživanjima o genetičkom podrijetlu hrvatskoga pučanstva.

Jurić je u uvodnom dijelu svoje knjige razjasnio genetičku metodologiju i pojmove istraživanja ljudskih korijena na temelju najsvježijih međunarodnih genetičkih istraživanja, a zahvaljujući njegovu radu najzastupljeniji gen tzv. haplotip Eu7 kod muškaraca u Hrvatskoj, nazvan je hrvatskim imenom.

Zastupljenost hrvatskoga haplotipa Eu7 kod Hrvata je 45 posto, a slijede ga slavenski Eu19 s oko 29 posto, neolitski haplotipovi (Eu4, Eu9, Eu10, Eu11) s oko 14 posto, baskijski haplotip Eu18 oko 10 posto i azijatski haplotip Eu16 s oko 2 posto.

Po zastupljenosti pojedinih haplotipova, s obzirom na njihovu nepromjenjivost, može se pratiti kretanje pučanstva od njegovih ishodišta do područja današnjeg obitavanja, a što je autor u svojoj knjizi i raščlanio.

Nakon toga, Jurić piše o "novoj teoriji i vremenu nastanka širenja indoeuropskoga jezika", "mitohondrijskoj DNK", "genomu i haplotipovima naroda", "nastanku hrvatskoga političkog naroda" i genetičkom podrijetlu Hrvata s obzirom na dosadašnje teorije o hrvatskoj etnogenezi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključna poglavlja raščlanjuju srodnost među narodima te biblijsku Knjigu Postanka u odnosu na genetičke spoznaje.

Predgovor je napisao dr. Dragan Primorac, organizator prikupljanja uzoraka za međunarodna genetička istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Science".

Na kraju je priložena bogata literatura s područja o kojem autor raspravlja u knjizi.

Dr. Ivan Jurić je rođen u Starim Mikanovcima 1940. Redoviti je profesor Agronomskog fakulteta na Sveučilištu u Zagrebu.

(Hina) mk az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara