Objavljena knjiga Josipa Severa "Svježa dama Damask trese"

Neobjavljene pjesme i dnevnički fragmenti pokojnoga hrvatskog pjesnika Josipa Severa koje je obradio i priredio književnik Branko Maleš okupljeni su u knjizi "Svježa dama Damask trese" koju je nedavno objavio zagrebački nakladnik "Lunapark".

Knjiga je objavljena kao osmi naslov Lunaparkove biblioteke "Novi medo", a na 215 stranica donosi reproducirane Severove rukopise i fotografije, zapis pokojne književnice Sunčane Škrinjarić o suživotu s pjesnikom kojega su prijatelji i poznanici zvali Joža te priređivačev predgovor.

Josip Sever je za života objavio samo dvije zbirke pjesama - Diktator (1969.) i Anarhokor (1977.) te Borealnog konja u godini svoje smrti 1989.

U predgovoru Maleš napominje da je Josip Sever iza sebe ostavio stotinjak upotrebljivih tekstova među kojima su i desetak većih poema, brojni kraći poetski tekstovi i započeti dramski tekst.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz napomenu da se ti podatci odnose na tekstove koje je imao prilike pregledati i uspješno pročitati, često i uz pomoć povećala, Maleš dodaje da je u Severovoj ostavštini pronašao i započete prijevode s kineskoga i ruskoga, dnevničke zabilješke o vlastitoj egzistencijalnoj nervozi te esejističke pokušaje o kineskim i ruskim pjesnicima.

Pjesnik, prevoditelj i sinolog Josip Sever (Blinjski Kut 1938. - Zagreb, 1989.) kultno je ime hrvatske poslijeratne poezije i jedna od najvećih hrvatskih pjesničkih osobnosti druge polovine protekloga stoljeća

(Hina) xpp/xip yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara