OBJAVLJENE NOMINACIJE ZA NAGRADU HRVATSKOG GLUMIŠTA

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU) objavilo je nominacije za nagrade hrvatskog glumišta u 26 kategorija te dobitnike nagrada za životno djelo redatelj Vladimir Gerić dobio je tu nagradu za područje drame, a bariton Ratomir Kliškić za područje opere.

Svečana dodjela nagrada održat će se 24. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu, izvijestio je HDDU.

Redatelj, kazališni prevoditelj i dramaturg Vladimir Gerić ostat će zapamćen po bogatom spektru kazališnih poslova i sposobnosti te odanosti kazalištu, stoji u obrazloženju nagrade. On sada najviše radi u varaždinskom HNK na preradama klasika na kajkavski.

Ratomir Kliškić, prvak Opere HNK u Splitu, pjevač je "iznimno plemenite boje glasa, vrhunski školovan, muzikalan i kreativan", koji je ostvario cjelokupni baritonski repertoar u djelima hrvatskih i inozemnih skladatelja.

Za najbolju predstavu u cjelini nominirani su "Amfitrion" Heinricha von Kleista u režiji Janusza Kice (u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla Dubrovačkih ljetnih igara), "Božanska glad" Slavenke Drakulić u režiji Damira Zlatara Freya (Teatar ITD) te "Le baruffe chiozzotte" (Ribarske svađe) Carla Goldonija u režiji Pierluce Donina (Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci).

U kategoriji najboljeg redatelja natječu se Branko Brezovec za režiju predstave "Kamov, smrtopis" Slobodana Šnajdera (Zagrebačko kazalište mladih), Robert Raponja za predstavu "Zločin i kazna" Dostojevskog (Istarsko narodno kazalište u Puli) i Damir Zlatar Frey za "Božansku glad" Slavenke Drakulić (Teatar ITD).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nataša Dorčić ("Na Sveta tri krala ili kak očete" Williama Shakespearea), Mladena Dervenkar Gavran ("Hotel Gavran" Mire Gavrana) i Jagoda Kralj Novak ("Kokoš" Nikolaja Vladimiroviča Koljade) konkuriraju za nagrade za glavnu žensku ulogu.

Za najbolju mušku ulogu nominirani su Goran Grgić (Kleistov "Amfitrion"), Željko Koenigsknecht ("Zločin i kazna" Dostojevskog) i Stojan Matavulj (predstava "Kokoš").

Kao najbolje operne predstave natječu se "Figarov pir" W.A. Mozarta, pod ravnanjem Petera Oschanitzkyja, u režiji Ozrena Prohića i izvedbi Opere HNK u Osijeku, "Idomeneo" W.A. Mozarta, pod ravnanjem Nikše Bareze, u režiji Herberta Kapplmuellera i Lise Stumpfoegger te izvedbi HNK u Zagrebu i "Oganj" Blagoja Berse, pod ravnanjem Zorana Juranića, u režiji Božidara Violića i izvedbi HNK u Zagrebu.

U kategoriji baletnih predstava nominirani su "Baletna večer", sastavljena od baleta "Bogovi nisu ljuti" i "Daj, daj" Staše Zurovca te "Leptiri" Rami Be'era, Baletnog ansambla HNK u Splitu, "Peer Gynt", u koreografiji i režiji Slavka Pervana i izvedbi riječkog HNK i "Romeo i Julija" u koreografiji, režiji i dramaturgiji Dinka Bogdanića i izvedbi zagrebačkog HNK.

Nominacije su objavljene, među ostalim, u kategoriji mladih umjetnika, predstava za djecu, radio i TV dramama.

(Hina) ag mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara