Obljetnica sibinjskih žrtava

MJEŠTANI Sibinja i okolnih sela, te njihovi gosti prigodnim su programom obilježili 68. obljetnicu sibinjskih žrtava, te proslavili Dan općine i škole.

Prisjetili su se tragičnih događaja od 19. veljače 1935. godine kada su jugoslavenski žandari ubili osmoricu nenaoružanih seljaka iz Sibinja, pristaša i članova HSS-a koji su se pobunili protiv ondašnjeg režima. Bio je to uvod u novo krvoproliće koje se dogodilo sutradan, 20. veljače, kada su kod groblja u Slavonskom Brodu žandari ubili šest seljaka iz Ruščice i Gornje Vrbe. Taj je događaj u povijesti poznat pod nazivom ´Buna seljaka brodskoga Posavlja´.

Počast nedužnim sibinjskim žrtvama polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika u tom mjestu odalo je izaslanstvo HDZ-a, predvođeno predsjednikom Ivom Sanaderom, HSS-a koje je predvodila zamjenica predsjednika Ljubica Lalić te izaslanstva županijskih i općinskih vlasti kao i udruge Hrvatski domobran i političkih zatvorenika. Misa zadušnica služena je u mjesnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara