Obljetnica Trgovačkog suda u Sisku

Predsjednik Visokog trgovačkog suda Berislav Blažević danas je na svečanoj sjednici Trgovačkog suda u Sisku izjavio da je u zadnjih šest godina broj neriješenih predmeta na trgovačkim sudovima u Hrvatskoj smanjen sa 73 tisuće na 45 tisuća.

Blažević je na svečanosti, kojom su obilježene 50. obljetnica postojanja i kontinuiranog rada trgovačkih sudova u Hrvatskoj i druga obljetnica osnutka i rada Trgovačkog suda u Sisku, govorio i o prilagodbi hrvatskog gospodarstva i pravosuđa Europskoj uniji.

Naglasio je da će "ulazak u Europsku uniju od sudaca na trgovačkim sudovima zahtijevati vrlo dobro poznavanje stranih jezika, posebno službenih jezika EU-a i informatike". "Suci će pri donošenju presuda iz područja gospodarskog i trgovačkog prava morati voditi računa o zakonodavstvu i sudskoj praksi EU-a", rekao je Blažević, iznijevši primjer nekoliko sudaca na trgovačkim sudovima koji sami sebi plaćaju tečajeve stranih jezika i informatike kako bi spremni dočekali primjenu europskih standarda u hrvatskom pravosuđu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Trgovačkog suda u Sisku Ivica Omazić istaknuo je da je taj sud na početku svog djelovanja, 19. studenoga 2002., od Trgovačkog suda u Zagrebu preuzeo 2642 predmeta i sudski registar. U protekle dvije godine Trgovački sud u Sisku radio je na rješavanju 11.226 predmeta, od čega je riješio 10.099, a u postupku rješavanja je 1127 predmeta.

(Hina) xzmalj ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara