Obnova Iraka: Bush poručuje da su linije komunikacija otvorene

AMERIČKI predsjednik George W. Bush telefonski je razgovarao s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom o američkoj odluci kojom se zemljama koje nisu podržale američku intervenciju u Iraku brani sudjelovanje u projektima obnove.

Ta je odluka razbjesnila čelnike spomenutih zemalja jer se njihovim tvrtkama onemogućuje da dobiju svoj dio u 18,6 milijardi dolara vrijednim ugovorima o obnovi Iraka.

Prema glasnogovorniku Bijele kuće Allenu Abneyu, Bush je svojim sugovornicima "signalizirao da će linije komunikacija držati otvorenima".

SAD brani svoju odluku objašnjenjem da će se ugovori financirati iz novca američkih poreznih obveznika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američku je odluku, osim spomenutih zemalja, osudio i glavni tajnik UN-a Kofi Annan, a Europska komisija je objavila da će potaknuti pitanje pravne utemeljenosti spomenute odluke.

Riječ je o 26 projekata obnove iz kojih su SAD isključile ponude francuskih, njemačkih, ruskih i kanadskih poduzeća kao i drugih zemalja koje su se odbile priključiti koaliciji, unatoč sporazumu kojeg su SAD i EU potpisale u sklopu WTO-a o nediskriminaciji domaćih i stranih tvrtki kada su u pitanju javni radovi.

(Hina) vk br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara