Obnovljen mandat guverneru Centralne banke BiH

UPRAVNO vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine ponovo je u ponedjeljak izabralo Novozelanđanina Petera Nicholla za guvernera te ustanove.Nicholl je Centralnom bankom BiH upravljao i u proteklih pet godina što je, po svim ocjenama, činio iznimno uspješno osiguravši monetarnu stabilnost zemlje i njene valute konvertibilne marke.

Sukladno odredbama Daytonskog sporazuma, prvi guverner Centralne banke BiH morao je biti stranac kako bi se izbjeglo bilo kakvo politiziranje te dužnosti i eliminirali utjecaji političkih stranaka na rad ove instuticije.

Nicholl je novi mandat - također sukladno odredbama Daytona - dobio kao građanin BiH jer mu je odlukom domaćih vlasti ranije tijekom godine dodijeljeno bosanskohercegovačko državljanstvo.

Novi-stari guverner Centralne banke BiH kazao je novinarima kako na ovoj dužnosti kani ostati do kraja 2004. godine kada će ga naslijediti sadašnji viceguverner Kemal Kozarić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravno vijeće Centralne banke BiH razmatralo je i izvršenje proračuna za prvih šest mjseci ove godine a guverner Nicholl je izjavio kako je to bilo najteže poslovno razdoblje još od osnutka banke.

On je pojasnio kako je u prvih pola godine došlo do opadanja razine deviznih rezervni Centralne banke ali i do pada europskih kamatnih stopa.

"Sve to utjecalo je na pad naših prihoda no na to smo i računali", kazao je Nicholl.

Centralna banka BiH ipak je u prvom polugodištu uspjela ostvariti stvarni prihod od 32,5 milijuna KM (oko 15 milijuna eura), djelomice zahvaljujući troškovima poslovanja koji su umjesto planiranih 15 dosegnuli svega 12 milijuna KM.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara