Obnovljena crkva u Krndiji, selu s nekada većinskim njemačkim stanovništvom

ĐAKOVAČKI i srijemski biskup mons. Marin Srakić blagoslovio je danas novoobnovljenu crkvu Uzvišenja sv. Križa u Krndiji pokraj Đakova, selu s nekada većinskim njemačkim stanovništvom.

Većinu stanovništva za vrijeme i nakon II. svjetskog rata tadašnje su partizanske vlasti protjerale, a crkva je uništena u granatiranju. Sredinom 90-ih obnovu su pokrenuli bivši mještani Krndije, među kojima je najveći donator bio Lee Pek iz Potnjana pokraj Đakova, koji je krajem II. svjetskog rata protjeran u Njemačku. Pek, koji je u međuvremenu umro, za obnovu crkve u Krndiji donirano je 175 tisuća eura.

Govoreći na misi u obnovljenoj crkvi o stradanjima folksdojčera za i nakon II. svjetskog rata, biskup Srakić je rekao kako je tada s područja Đakovačke i srijemske biskupije protjerano oko 100 tisuća pripadnika njemačke manjine. "Svi tim ljudima nitko se nikad nije ispričao za tu nepravdu", rekao je biskup Srakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blagoslovu crkve bilo je nazočno 50-ak bivših mještana sela koji sada žive u Austriji, Njemačkoj i Americi, veća skupina pripadnika njemačke narodnosne zajednice iz Osijeka, Đakova i Slavonskog Broda te drugi.

(Hina) sžup ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara