Oboljeli od bedrenice stabilno, nema razloga za paniku

"NEMA razloga za uznemirenost ili paniku stanovnika zbog pojave bedrenice na području Općine Sunja. Stanje je pod kontrolom. S obzirom na činjenicu da se radi o bolesti stoke koja se može prenijeti i na ljude, stručnjaci županijskog Zavoda za javno zdravstvo, već od srijede 16. kolovoza intenzivno rade na terenu i, uz ostalo, savjetuju stanovnike o potrebnim mjerama opreza i zaštite od te bolesti", izjavila je sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić, koja je  u stalnom kontaktu s ravnateljem Zavoda dr. Inoslavom Brkićem i ostalim stručnjacima koji intenzivno rade na uklanjanju moguće opasnosti i sanaciji štete.
 
"Uginula goveda uglavnom nisu nikada bila cijepljena protiv bedrenice. Poseban problem je suženje bedreničnog distrikta na samo pet sela uz rijeku Savu na tome području, gdje se provodi cijepljenje stoke i to je ono što nas treba zabrinuti.", rekla je županica Marina Lovrić.

Županica je najavila kako će okupiti sve mjerodavne stručnjake i predstavnike ustanova u cilju uspostavljanja još boljeg, kvalitetnijeg i učinkovitijeg nadzora nad ovom ali i drugim zooantroponozama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadzor nad bolestima domaćih životinja od kojih mogu oboljeti i ljudi moramo podići na višu razinu", ustvrdila je županica.

"Sa žaljenjem i zabrinutošću primila sam vijest kako je jedan muškarac obolio od kožnog oblika bolesti antraksa, takozvanog crnog prišta. Nakon razgovora s liječnicima specijalistima na zaraznom odjelu županijske Opće bolnice saznala sam da je stanje pacijenta stabilno i da nema pogoršanja" izjavila je sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić.

Županica je u razgovoru s ravnateljem županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Inoslavom Brkićem doznala kako je oboljeli pedesetsedmogodišnji muškarac tijekom svibnja i lipnja ove godine, zbog zloćudne bolesti boravio u jednoj zagrebačkoj bolnici, te je tamo podvrgnut operativnom zahvatu i drugim dijagnostičko-terapijskim postupcima. Tom je muškarcu značajno pao imunitet, što je pogodovalo da se kod njega razvije bolest. tzv. crnog prišta, jer je bio u neposrednom kontaktu sa zaraženom odnosno uginulom stokom.

Oboljeli muškarac nalazi se na zaraznom odjelu županijske Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" u Sisku. Kako je rekao ravnatelj Opće bolnice, dr. Damir Pahić, stanje pacijenta trenutačno je stabilno. Timovi stručnjaka županijskog Zavoda za javno zdravstvo, koje vodi ravnatelj dr. Inoslav Brkić i liječnika specijalista županijske Opće bolnice koje vodi šef zaraznog odjela dr. Davor Jelaska, u petak su od jutra na terenu.

U selu Bobovcu obilaze sva domaćinstva i sa ljudima razgovaraju pojedinačno kako bi ih savjetovali o ponašanju u cilju preventive širenja bedrenice te im dijele kemoprofilaksu. 
 
Podsjetimo, na pašnjaku Glavanac na području sela Bobovca u Općini Sunja u proteklih je nekoliko dana od bedrenice (antraksa) uginulo 11 goveda. Budući da se radi o bolesti smrtonosnoj za stoku ali koja se može prenijeti i na ljude, odmah po primitku obavijesti, od srijede 16. kolovoza, na terenu su stručnjaci županijskog Zavoda za javno zdravstvo, Veterinarske ambulante Sunja koja djeluje u okviru Veterinarske stanice d. o. o. Sisak i županijske Opće bolnice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara