Oboren rekord u prodaji koncertnih ulaznica u Americi

VRIJEDNOST prodanih ulaznica na koncertima rock i pop zvijezda u Sjevernoj Americi u prošloj je godini iznosila 2.1 milijardu dolara, čime je trend obaranja rekorda u koncertnim zaradama nastavljen i četvrtu godinu u nizu.

U odnosu na također rekordnu 2001., glazbene su zvijezde lani utržile čak 20 posto veću zaradu. Glavni razlog za postavljanje još jednog prodajnog rekorda leži u prosječno šest posto skupljim ulaznicama, ali i u mnogobrojnim fanovima koje poskupljenje nije omelo da nastave pohađati koncerte svojih ljubimaca.

Najveći doprinos u obaranju rekorda svojim stausom, ali i skupim ulaznicama dali su izvođači veterani poput Paula McCartneyja, Rolling Stonesa i pop dive Cher.

McCartney, koji se našao na sjevernoameričkoj turneji prvi put nakon devet godina, prodao je ulaznica u vrijednosti 103.3 milijuna dolara i po tome je lani bio najuspješniji glazbenik. Prosječna cijena ulaznice na njegovim je koncertima iznosila fantastičnih 130 dolara. Ovom je turnejom McCartney popeo na četvrto mjesto vječne liste najuspješnijih turneja na sjevernoameričkom kontinentu iza Rolling Stonesa (121 milijun, 1994. godine), U2 (110 milijuna, 2001.) and Pink Floyda (103.5 milijuna, 1994.).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rolling Stonesi su lani zaradili 88 milijuna dolara i prvi puta u godini neke svoje turneje nisu na prvom mjestu po zaradi. Doduše, lani su u Americi odsvirali samo 34 koncerta, od kojih su neki bili i u manjim dvoranama.

Na trećem mjestu po zaradi od prodanih ulaznica nalazi se Cher, čija je navodno oproštajna turneja utržila 73.5 milijuna dolara. Slijedi je zajednička turneja Billyja Joela i Eltona Johna s 65.5 milijuna. Na petom mjestu je Dave Matthews Band s 60 milijuna, ali se radi o najuspješnijoj grupi ako se gleda samo broj prodanih ulaznica. Na turneji ih je gledalo ukupno 1.5 milijun ljudi. Zašto nisu više zaradili objašnjava podatak o relativno niskoj prosječnoj cijeni ulaznice od samo 40 dolara.

Ljestvicu dest najuspješnijih po prošlogodišnjim koncertnim prihodima zaključuju Bruce Springsteen, Aerosmith, Creed, Neil Diamond i Eaglesi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara