Obrana generala Gotovine uputila podnesak Haškom sudu

Obrana generala Gotovine uputila podnesak Haškom sudu

PREMA najavi Luke Mišetića, odvjetnika generala Ante Gotovine, danas je njegov odvjetnički tim Raspravnom vijeću Haškog suda, uputio podnesak u kojem se traži odbacivanje optužbi vezanih za lažirane putovnice i Gotovinin navodni bijeg od francuskog pravosuđa.

Podsjetimo, tužiteljstvo se, između ostalog, na 184 stranice dugom spisu u kojemu je obrazložilo svoje stajalište, poziva i na Gotovinine prijašnje bjegove, te prilaže preslike lažnih putovnica s pomoću kojih je Gotovina četiri godine prije uhićenja bježao od haškog suda, a podsjeća i na dopisivanje s hrvatskom Vladom tijekom njegova bijega i dvije presude francuskih sudova kojima je 90-ih godina osuđen u odsutnosti za pokušaje iznude i otmicu na dvije godine zatvora.

Sve te optužbe, nakon što je Tužiteljstvo iznijelo svoje argumente protiv puštanja Gotovine na slobodu, Mišetić je nazvao "lažnima", te rekao kako će od Sudskog vijeća zatražiti ih se odbaci "jer je Tužiteljstvo svjesno prekršilo pravila haškog suda". "Oni su, naime, te lažirane putovnice priložili bez da su doveli bilo kakve svjedoke koji bi potvrdili autentičnost tih dokumenata, kao i njihov sadržaj", rekao je tom prilikom Mišetić u razgovoru za Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tvrdimo da su ti dokumenti lažni i da to možemo dokazati. Činjenica je da Francuska nikada nije tražila Gotovinu niti je ikada za njime izdala tjeralicu. Francuzi, uostalom, znaju da se on danas nalazi u Haagu, a niti jednom ga nisu potražili niti poslali bilo kakav službeni dokument vezan za njega", komentirao je Mišetić.

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara