Obrana traži da se Čermak i Markač ponovo puste na slobodu

ODVJENICI generala Ivana Čermaka i Mladena Markača na sjednici koju je raspravno vijeće Haškog suda zakazalo za 9. veljače zatražit će ponovno puštanje na privremenu slobodu njihovih branjenika.

Podsjetimo, raspravno vijeće Haškog suda u petak je suspendiralo odluku o privremenom puštanju hrvatskih generala na slobodu. Naredilo je da se 8. veljače vrate u pritvor u Scheveningenu, kako bi idućeg dana sudjelovali na statusnoj konferenciji u predmetu Gotovina - Čermak - Markač. Na njoj će se raspravljati o potencijalnom sukobu interesa branitelja te o tome je li Čermak poštovao uvjete boravka na privremenoj slobodi.

Sudsko vijeće odluku je obrazložilo time što general Čermak nije poštivao uvjete boravka na slobodi od početka suđenja, te željom da od Čermaka osobno čuje objašnjenje o poštivanju tih uvjeta.

Odvjetnici su objasnili da ugovor Haškog suda i Kraljevine Nizozemske o postupku s optuženim osobama ne predviđa njihovo slobodno kretanje po zemlji te se zbog toga mora formalno ukinuti privremena sloboda kako bi dvojica generala bili u pritvoru Haškog suda tijekom boravka na nizozemskom tlu.

Goran Mikuličić, branitelj generala Markača, kaže da je njegov branjenik ispunjavao sve propisane uvjete boravka na privremenoj slobodi pa ne vidi razloga da se oni ne produlji odlukom raspravnog vijeća.

Istog su uvjerenja i Čermakovi odvjetnici koji također smatraju da će na sjednici dokazai da Čermak nije prekršio uvjeta boravka na privremenoj slobodi, te da će i on biti pušten na slobodu do suđenja.

Tjednik Globus objavio je u siječnju da je Čermak tri puta izišao "iz kućnog pritvora" i time prekršio odredbe Haškog suda te bi stoga trebao biti pritvoren.

Odlukom od 24. siječnja, raspravno vijeće je zakazalo raspravu o potencijalnom sukobu interesa branitelja, te zatražilo da optuženi osobno nazoče ročištu kako bi se sami izjasnili o tom pitanju. Odlukom od 26. siječnja raspravno je vijeće ukinulo privremenu slobodu dvojice generala, s obrazloženjem u kojem se među ostalim navodi da Republika Hrvatska do zadanog roka - 23. siječnja "nije pružila tražene dodatne informacije o Čermakovom poštivanju uvjeta njegovog privremenog oslobađanja i o akcijama i mjerama koje je poduzela kako bi se osiguralo takvo poštivanje".

Hrvatska vlada očitovala se istog dana navečer u Zagrebu, preko Ministarstva pravosuđa, priopćenjem u kojem je poručila da je tražene informacije u roku dostavila uredu Haškog suda koji je potvrdio primitak očitovanja i njegova prosljeđivanja u Haag.

Iz Haaškog suda su poručili da će se u ponedjeljk utvrditi što se dogodilo s očitovanjem hrvatske vlade. Nije isključena mogućnost tehničke greške u postupanju s očitovanjem hrvatske Vlade.

U ožujku 2005. godine Markač i Čermak u devet su točaka optužnice optuženi za zločine protiv čovječnosti te za kršenje zakona i običaja rata, a tereti ih se za zločine za vrijeme i nakon operacije "Oluje", u razdoblju od 4. kolovoza do 15. studenoga 1995.

Optuženi su za progon Srba iz "Krajine" i sprečavanje njihova povratka pljačkanjem i uništavanjem imovine, prisilnim raseljavanjem, ubojstvima i drugim nehumanim djelima (ubojstva, pljačkanje imovine, bezobzirno razaranje gradova i sela, deportaciju i prisilno raseljavanje te za druga nehumana djela).

Generali su prilikom očitovanja o optužnici odbacili navode koji ih terete za počinjenje ratnih zločina i kršenje ratnog prava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara