Od 1. do 4. rujna na Brijunima sjednica Odbora za nacionalnu sigurnost

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost održat će na Brijunima od 1. do 4. rujna tematsku sjednicu o integralnoj sigurnosti i borbi protiv terorizma, na kojoj će sudjelovati visoki hrvatski i strani dužnosnici.

Predsjednik Odbora Ante Markov na današnjoj je konferenciji za novinare u Saboru rekao da je cilj sjednice pokazati iskorak koji je Hrvatska napravila u aktivnom priključivanju međunarodnom sustavu integralne sigurnosti i borbe protiv terorizma.

Kao veliki iskorak Hrvatske u zadnje četiri godine naveo je usklađivanje hrvatskih s propisima Europske unije pri donošenju zakona o obrani i sigurnosnim službama, te strategija obrane i nacionalne sigurnosti.

U radu sjednice kao gosti su, među ostalima, najavljeni hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, predsjednik Sabora Zlatko Tomčić, potpredsjednica Vlade i ministrica obrane Željka Antunović, ministar vanjskih poslova Tonino Picula i drugi dužnosnici.

Od stranih gostiju najavljeni su visoki dužnosnici NATO-a za Europu, Europskog vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost, te ženevskog Instituta za kontrolu naoružanja.

"Prilika je to da pokažemo svijetu i svima koji se nisu do kraja uvjerili u naše ciljeve da je Hrvatska spremna prihvatiti sve obveze za ulazak u NATO i EU", naglasio je Markov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Komentirajući novinske napise da će prijevoz gostiju helikopterima na Brijune biti preveliki proračunski trošak, Markov je kazao da je prijevoz vojnim helikopterima najjeftiniji, te da će ukupni trošak biti manji od odobrenih 80 tisuća kuna.

Markov tvrdi da tema sjednica nije usko povezana s nakanom Hrvatske za proglašenjem gospodarskog pojasa, ali da nadzor morske granice i ekološkog svijeta dijelom obuhvaća i tu temu.

"U ovom trenutku stvari idu u željenom pravcu i ne treba ih politički povezivati. Hrvatska će ispoštovati sve međunarodne norme i proglasiti gospodarski pojas u skladu s nacionalnim interesima", dodao je Markov.

Na pitanje kako komentira slovenske optužbe na najavu Hrvatske da će proglasiti gospodarski pojas, Markov je rekao da slovenska kampanja ne ide protiv gospodarskog pojasa, već da je riječ o "pokušaju povezivanja te odluke s nekim temama za koje su Slovenci više raspoloženi".

"Slovenija ima pravo na svoje mišljenje, ali postupanje u međunarodnom pravu i običajima vrlo je jasno. Zato njihova stajališta ne treba previše uzimati k srcu", rekao je Markov.

Na upit hoće li Sabor prije raspuštanja izglasati gospodarski pojas, kazao je da to ne ovisi o Saboru, već o Vladi koja mora pripremiti i usvojiti prijedlog odluke, te ga uputiti Saboru, koji bi ga, vjeruje Markov, mogao prihvatiti do kraja godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara