OD 1. listopada bez ekotesta nema prolaska na tehničkom pregledu vozila

VOZILA s benzinskim motorom, koja ne budu udovoljila ekotestu, neće moći proći na tehničkom pregledu od 1. listopada 2003., to je, na inicijativu Hrvatskog autokluba i Centra za vozila Hrvatske, zaključilo Veliko povjerenstvo za uvođenje i praćenje ekotesta.

Uočeno je, naime, da je u prometu još uvijek velik broj vozila bez katalizatora ili s reguliranim katalizatorom koja ne odgovaraju uvjetima koje postavlja Europska unija zbog štetnosti ispušnih plinova vozila s benzinskim motorom.

Kako se taj broj vozila smanjio za 10 posto u razdoblju od probnog uvođenja ekotesta, zaključeno je da vlasnicima treba ostaviti dovoljno vremena da urede motore svojih vozila kako bi odgovarali uvjetima ekotesta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj vozila s benzinskom motorom, koja ne udovoljavaju uvjetima ekotesta, smanjen je u 2002. u odnosu na 2001. za 9 posto, a onih s dizelskim motorom za 14 posto. Uočena je tendencija da se motori uređuju kako bi udovoljili uvjetima ekotesta, ali bi još uvijek previše vozila podleglo sankcijama i ne bi zbog štetnih ispušnih plinova prošlo na tehničkom pregledu.

Zato je prijelazno razdoblje produljeno za još deset mjeseci pa vozila s benzinskim motorom, koja ne udovolje ekotestu, neće moći proći na tehničkom pregledu od 1. listopada 2003. Za vozila s dizelskim motorom taj je datum pomaknut na 1. listopada 2004. budući da je prvobitno za vozila s dizelskim motorom uvođenje sankcija bilo predviđeno od 1. siječnja 2004.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara