Od 2000. u svijetu udvostručen broj korisnika mobitela

Od 2000. u svijetu udvostručen broj korisnika mobitela
DANAS je u svijetu gotovo 1,5 milijarde korisnika mobilnih telefona, što čini četvrtinu svjetske populacije, izvijestila je Međunarodna telekomunikacijska unija.

Taj podatak ukazuje na nagli razvoj mobilne telefonije u prvoj polovini desetljeća, posebno u razvijenim zemljama. Broj pretplatnika se od 2000. godine, prema godišnjem izvješću agencije, udvostručio.

ITU ukazuje na fenomen iznimno brzog porasta broja pretplatnika u tri najmnogoljudnije zemlje na svijetu - u Kini, Indiji i Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Do polovine ove godine broj novih korisnika u zemljama u razvoju premašio je broj korisnika u razvijenim zemljama.

U Kini je do srpnja ove godine evidentirano 310 milijuna novih korisnika - što je četvrtina ukupne populacije te zemlje i više od broja stanovnika SAD-a, iznosi ITU.

U Indiji je u prvoj polovini ove godine zabilježeno 11 milijuna novih korisnika, što je porast od 25 posto, a u Rusiji je u odnosu na 36,5 milijuna novih korisnika u prošloj godini do rujna ove godine zabilježeno 60 milijuna novih korisnika.

Stručnjaci očekuju da do kraja godine prvi put u povijesti bude zabilježena veća zarada od mobilne nego od fiksne telefonije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara