Od danas brže do Dalmacije

Od danas brže do Dalmacije

OD DANAS će sjevernu Hrvatsku s Dalmacijom povezivati suvremena autocesta koja će put od Zagreba do Zadra skratiti za sat vremena. Novosagrađenu dionicu otvorio je premijer Ivica Račan u 13.30 sati.

Jučer su obavljeni posljednji radovi novosagrađene dionice Udbina - Gornja Ploča – Zadar 2, dužine 61 kilometar, na autocesti Zagreb – Split. Brza spojna cesta Udbina-Gornja Ploča dugačka je 21 kilometar.Vrijednost dionice je 2,2 milijarde kuna.

Obećanje o završetku ličko - zadarskog dijela autoceste premijer Ivica Račan izrekao je na jesen 2001. godine kad je promovirana ideja o ubrzanoj gradnji autoceste. U to vrijeme Tunel "Sveti Rok" je bio već dvije godine probijen, no trebalo ga je dovršiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se prije desetak dana činilo da se ovaj dio autoceste neće pustiti u promet u zadanom roku, zahvaljujući nadljudskim naporima građevinara autocesta preko Velebita ipak je gotova na vrijeme. Ovaj dio autoceste bio je vrlo zahtjevan zbog teškog terena i ekstremnih vremenskih uvjeta.

Za godinu dana u promet bi se trebalo pustiti još 177 kilometara autoceste kroz Liku i Dalmaciju, a 2005. godine preostalih 50 kilometara, uključujući i Tunel "Mala Kapela".

Na otvorenju Krešo Lilić i dr. Pavao Miletić

Novosagrađenu dionicu otvorio je premijer Ivica Račan u 13.30 sati. Račan je pozvao skupinu zadarske djece da protrče kroz prolaze kod naplatnih kućica čime je nova dionica simbolično puštena u promet.

Od petog kilometra spojne ceste Udbina-Gornja Ploča, do mjesta otvaranja nove dionice autoceste Račan je vozio automobil, a s njim je bio njegov službeni vozač, supruga Dijana Pleština i student prava iz Zadra Krešo Lilić, široj javnosti poznat kao sudionik HTV-ov kviza "Tko želi biti milijunaš".

U jednom od automobila u svečanoj koloni  bio je i dr. Pavao Miletić, zagrebački umirovljenik koji je Hrvatskim autocestama darovao 312 tisuća kuna za izgradnju 22 metra punog profila autoceste Zagreb-Split.

Otvaranje ceste za sva vozila očekuje se oko 16 sati. Danas će vožnja novootvorenom dionicom biti besplatna, a od sutra će se cestarina plaćati 20 kuna.

U Zadru će navečer biti organizirana narodna fešta povodom otvaranja autoceste.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara