Od kraja lipnja vozači će se testirati na droge

Od kraja lipnja vozači će se testirati na droge

HRVATSKA Vlada će uskoro ponuditi novi zakon o sigurnosti u prometu, na kojemu MUP intenzivno radi, najavila je danas potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, upozoravajući da je samo prošle godine u prometu poginula 701 osoba.

Negativan trend se nastavlja, pa je u prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno za petinu više poginulih (21 posto), nego u istom lanjskom razdoblju.

Vijesti o poginulima su stravične, kao da je rat, izjavila je potpredsjednica Vlade nakon Koordinacije za društvene djelatnosti, na kojoj su sva resorna ministarstva zadužena da do sljedećeg utorka predlože moguća rješenja.

Nužno je, kaže, donijeti novi zakon o prometu, vjerojatno izmijeniti Zakon o prekršajima, a možda i Kazneni zakon, odnosno pooštriti kazne.

Ministrica Kosor je potvrdila kako se razmišlja o mogućnosti da se za mlade vozače uvedu pokusne vozačke dozvole, te izrazila nadu da će se već koncem lipnja krenuti s testiranjem vozača na droge.

Trebalo bi, kaže, razmotriti i radno vrijeme kafića, disko klubova i drugih mjesta gdje se mladi okupljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke osigurače za mlade i neiskusne vozače morat ćemo ugraditi u novi zakon, rekla je ministrica Kosor, držeći da bi trebalo jače istaknuti i odgovornost roditelja.

Teško je, kaže, razumijeti da roditelj dopusti djetetu da sa samo tri dana "starom vozačkom dozvolom" sam ide na cestu.

Potpredsjednica Vlade nije mogla odgovoriti ima li MUP dovoljno novaca za intenzivniju kontrolu cesta i noćnih sastajališta mladih, odakle, kako su primijetili novinari, kreće većina problema u noćnom prometu.

To je pitanje otvoreno, odgovor bi se trebao znati idući utorak, rekla je Jadranka Kosor najavljujući da će se kod pripreme novog zakona vidjeti i iskustva zemalja EU, a cijeli projekt bi trebao biti medijski popraćen, tako što bi se educirali i mladi i stari vozači.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara