Od ponedjeljka pregovori o formiranju nove vlade Srbije

MEĐUSTRANAČKI razgovori o sastavu nove vlade Srbije započet će u ponedjeljak, najavili su čelnici stranaka koje su na nedavnim izvanrednim parlamentarnim izborima ušle u parlament.

Pretpraznični prijedlog predsjednika Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice za formiranje "koncentracijske vlade", u kojoj bi se našli predstavnici svih sedam parlamentarnih stranaka, odbacile su stranke tzv. demokratskog bloka, Demokratska stranka, G17 Plus i koalicija Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije. One su već prije izbora odbacile mogućnost svakog postizbornog koaliranja sa Srpskom radikalnom strankom i Socijalističkom partijom Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tijekom idućega tjedna, Koštuničina stranka bi trebala donijeti odluku o prijedlogu zamjenika predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića, da ta stranka zajedno s Koštuničinim DSS-om formira buduću vladu.

Također, pregovore su najavili i Boris Tadić, nositelj liste Demokratske stranke, predsjednik G17 Plus Miroljub Labus, predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, koji se založio da četiri stranke "demokratskog bloka" formiraju novu vladu, te njegov koalicijski partner, predsjednik Nove Srbije Velimir Ilić.

U novom srbijanskom parlamentu, nakon izbora održanih 28. prosinca prošle godine, naći će se sedam stranaka, a nova Skupština trebala bi biti formirana najkasnije do 27. siječnja ove godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara