Od ponoći kroz Sloveniju samo s vinjetama

OSIM što je danas pokupila pohvale za proteklo predsjedanje Europskom unijom, Slovenija je izvojevala još jednu "pobjedu". Unatoč snažnim pritiscima iz Hrvatske, ali i iz ostalih susjednih zemalja, Slovenija ipak nije popustila te je ostala pri odluci vlade da se od 1. srpnja započne s primjenom pravilnika prema kojem se vožnja slovenskim autocestama i brzim cestama naplaćuje skupocjenim vinjetama.

Tako, ukoliko se želite voziti kroz Sloveniju noćas od ponoći na vjetrobranskom staklu automobila morate imate istaknutu polugodišnju vinjetu čija cijena iznosi 35 eura.

Od 1. siječnja 2009. u Sloveniji će se moći kupiti još skuplje vinjete od 55 eura, koje će vrijediti čitavu godinu.

Iako cijena od 35 odnosno 55 eura nije previsoka za one koji se slovenskim autocestama i brzim cestama često voze, Slovenija ipak nije pristala na uvođenje vinjeta s kraćim rokom vrijednosti, a koje bi time morale biti jeftinije i pristupačnije putnicima koji se ne voze često kroz Sloveniju.

Hrvatsko ministarstvo turizma prije nekoliko dana je građanima preporučilo da se kroz Sloveniju voze alternativnim pravcima kako bi izbjegli plaćanje skupocjenih vinjeta, međutim ubrzo nakon toga pojavile su se informacije kako se radi o nekvalitetnim lokalnim prometnicama na kojima će putovanje kroz Sloveniju znatno dulje trajati, a moguća su i neplanirana zaustavljanja od strane slovenske prometne policije poznate po nemilosrdnosti za najmanje prometne prekršaje koji se u toj zemlji također skupo naplaćuju.

I.K.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara