Od ukradenih umjetnina iz Klovićevih dvora najskuplje ulje J. Crnoborija

MEĐU ukradenim umjetninama iz galerije Klovićevih dvora je 36 radova na papiru, sedam grafika, isto toliko ulja na platnu, i grafička mapa od 11 listova, a najveću tržišnu vrijednost dosiže slika Josipa Crnoborija koja je po procjenama stručne komisije vrijedna 10 tisuća kuna, neslužbeno se danas doznaje u Klovićevim dvorima.

Od ukradenih umjetnina najmanju vrijednost imaju grafike koje bi na tržištu stajale oko 700 kuna.

Policija je danas nastavila istragu o krađi 60-tak umjetnina iz Klovićevih dvora.

Jučer je galerija prvi put javno objavila da je nestanak umjetnina utvrđen inventurom u siječnju ove godine i da su obavijestili policiju, Ministarstvo kulture i Gradski ured za kulturu koji su osnivači i vlasnici galerije.

Neslužbeno se doznaje da je zbog nestanka umjetnina smijenjena voditeljica stručne službe, dok su dvije kustosice zadužene za zbirke iz kojih su umjetnine nestale disciplinski kažnjene.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U galeriji tvrde da klasične provale u depoe nije bilo te opravdano sumnjaju da je otuđivanje umjetnina omogućeno uz pomoć nekoga iz galerije, a što će utvrditi istraga.

Do sada je utvrđeno da nedostaju umjetnine iz zbirke kolekcionara Vinka Perčića, slikara Oskara Hermana, Josipa Crnoborija.

Klovićevim dvorima svoju donaciju dao je i slikar Slavko Kopač, a posjeduju i donaciju suvremenih likovnih umjetnika koja broji oko 1600 umjetnina.

Pomoćnica ministra kulture zadužena za muzejsku i galerijsku djelatnost, Branka Šulc je izjavila da će ministarstvo nakon policijskog izvješća poduzeti sve zakonom propisane mjere kojima bi se spriječila devastiranja kulturnih dobara.

Najavila je da će se o sigurnosti i čuvanju umjetnina raspravljati na skorašnjoj sjednici Hrvatskog muzejskog vijeća.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara