Odbor za financije većinom glasova podržao Vladin prijedlog državnog proračuna

SABORSKI odbor za financije i državni proračun danas je većinom glasova podržao Vladin prijedlog proračuna za ovu godinu ruku za diglo je sedam zastupnika HDZa, protiv je bilo dvoje SDPovaca, a suzdržan HSSov zastupnik.

Raspravu o prijedlogu proračuna, o kojemu bi Sabor trebao raspravljati u petak, obilježila su međusobna optuživanja sadašnjeg i bivšeg ministra financija, Ivana Šukera i Mate Crkvenca.

Dok je Šuker optuživao Crkvenca i bivšu koalicijsku vladu da je prenašanjem obveza u ovu godinu preopteretila proračun za oko 6,5 milijardi kuna te tako suzila manevarski prostor HDZ-ove Vlade, Crkvenac je uzvraćao da su te optužbe samo alibi za olako data predizborna obećanja.

Šuker je naglasio da ništa neće spriječiti Vladu da ispuni obećanja, unatoč neočekivanim obvezama. Najavio je da bi do 1. srpnja rodiljne naknade trebale biti vraćene na razinu iz 2000., da bi dug prema braniteljima trebao biti vraćen dijelom u ovoj, a dijelom u idućoj godini.

Prenesene se obveze, kako je rekao, prije svega odnose na nepromišljeno probijanje proračuna za gradnju cesta bez suglasnosti Sabora, neevidentiranje u proračunu sredstava za obnovu i POS, povećanje plaća pred izbore, dug bolnica.

Crkvenac je odgovorio optužbama da je Vlada izradila proračun bez jasne gospodarske politike. Istaknuo je kako je točno da je za ceste potrošeno milijardu kuna više nego je planirano, ali da će te ceste u lipnju biti otvorene za promet, da je više novca utrošeno za obnovu kako bi što prije završila, da su plaće povećane nakon četiri godine restrikcija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladu je optužio da je kod sastavljanja proračuna nepromišljeno zapostavila pravosuđe, obrazovanje i znanost, sektore koji su nositelji reformi i nužni za približavanje EU.

"Vi ćete s ovim proračunom Hrvatsku zadužiti više nego Račanova vlada. Bavite se proračunom, a gospodarska politika vam se ni ne nazire", kazao je.

Na optužbe da je stopa rasta BDP-a od 3,2 posto, koju je za ovu godinu proračunom predvidjela Vlada, preniska, Šuker je odgovorio da je takva stopa realna. Takva procjena ukazuje da Vlada ne želi napuhati rast BDP-a jer je krajnje vrijeme da se proračun postavi na realnim osnovama, dodao je.

Bivši i sadašnji ministar optuživali su se i za nezakonitosti u procesu privatizacije, kako tijekom 90-ih, tako u protekle četiri godine.

(Hina) xtr yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara