Odbor za ljudska prava odbio izmjene izbornog zakona

SABORSKI Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina nije danas dao zeleno svjetlo izmjenama psotojećeg Izbornog zakona koje je predložio Odbor za Ustav.

Odbor nije prihvatio ni amandman da pripadnici manjina imaju dvostruko pravo glasa - za takvo rješenje glasovali su samo manjinski članovi Odbora, dok su zastupnici SDP-a i Libre bili protiv, a HDZ-ovka Zdenka Babić-Petričević suzdržana.

Ipak, taj će amandman Saboru predložiti Klub zastupnika manjina.

Milan Đukić najavio je, pak, da će od Sabora tražiti da Srbi, koji sada imaju jednog zastupnika, ubuduće imaju tri fiksna mjesta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnica češke i slovačke manjine Zdenka Čuhnil nezadovoljna je idejom da Česi i Slovaci svog zastupnika biraju zajedno s romskom i ruskom manjinom. Time bi tvrdi, te manjine izgubile stečena prava, jer su do sada samo njih dvije birale zajedničkog zastupnika.

Babić-Petričević kaže da će HDZ i Odbor za useljeništvo predložiti da hrvatski iseljenici dobiju u Saboru šest fiksnih mjesta, dok bi preostali broj zastupnika ovisio o broju birača izašlih na izbore.

Za SDP-ov prijedlog da se predstavnici dijaspore "skidaju" sa stranačkih lista, a pravo glasa veže uz mjesto prebivališta, ustvrdila je da ga je mogla predložiti jedino "anacionalna stranka poput SDP-a".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara