Odbor za ljudska prava: Prijedlog zakona o medijima na dobrom putu

ČLANOVI saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina ocijenili su danas kako je, uz određene dorade, Konačni prijedlog zakona o medijima na putu da postane dobar zakon.

Najviše pozornosti na Odboru izazvala je odredba o ograničenju koncentracije vlasništva na području tiska, za koju većina članova drži da nije dovoljno jasna, te da omogućava različita tumačenja.

Ocijenili su i da pravo na naknadu nematerijalne štete (duševne boli) ne bi trebalo uvjetovati prethodnim traženjem ispravka te da je upitna obveza da se na sudski zahtjev otkrije izvor informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Treba isključiti obvezu da se pod određenim uvjetima mora prokazati izvor informacija, naglasio je Romano Meštrović (SDP) napominjući da postoje službe čija je zadaća baviti se curenjem informacija.

Tim se zakonom, objasnio je ministar kulture Antun Vujić, zaokružuje sustav medijskog zakonodavstva, prošao je široku javnu raspravu i dobio eksplicitno pozitivan stav.

O prijedlogu zakona o medijima koji, istaknuo je, ulazi u područje ljudskih prava, Odbor će raspravljati na još jednoj sjednici.

Odučeno je tako unatoč tome što će taj zakon, kao dio paketa EU zakonodavstva, proći samo jedno saborsko čitanje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara