Odbor za vanjsku politiku potvrdio 15 predstavnika RH u svijetu

ODBOR za vanjsku politiku Hrvatskog sabora u ponedjeljak je na svojoj sjednici dao pozitivna mišljenja za 15 novih veleposlanika, generalnih konzula i voditelja misija RH u inozemstvu.

´Bilo je 15 prijedloga - 9 za veleposlanike, 6 za generalne konzule i još jedan broj nerezidentnih veleposlanika koji će u još desetak zemalja obnašati dužnosti´, rekao je nakon zatvorene sjednice novinarima predsjednik Odbora Zdravko Tomac.

Ministar vanjskih poslova Tonino Picula obrazložio je prijedloge, a Odbor je jednoglasno potvrdio sve kandidate.

Od 15 kandidata 11 su profesionalni diplomati, dva su kandidata dosad bila zastupnici u Saboru a dvojica su sveučilišni profesori. Devet kandidata nisu članovi političkih stranaka, dva kandidata su članovi HNS-a, te po jedan iz SDP-a, HSLS-a, IDS-a i LS-a.

Hrvatski veleposlanik u Ženevi pri stalnoj hrvatskoj Misiji pri UN-u i WTO-u bit će Gordan Markotić, dosadašnja zamjenica ministra vanjskih poslova Vesna Cvjetković Kurelec odlazi u Njemačku, a Nebojša Koharević u Poljsku. Dino Debeljuh odlazi za veleposlanika u Indiju, Marijan Andrijašević u Finsku, Nenad Prelog u Irsku, Želimir Brala u Portugal, Filip Vučak u Španjolsku, a Ivan DelVecchio u Izrael. Za generalnu konzulicu u Los Angelesu (SAD) odlazi Sanja Bujas Juraga, u Missiaugu (Kanada) Mario Livaja, u Sidney (Australija) Goroslav Keller, u Zuerich (Švicarska) Nenad Hoebel, u Frankfurt (Njemačka) Petar Uzorinac i u Hamburg (Njemačka) Žarko Plevnik.

Za sada su nepopunjena veleposlanička mjesta u Iranu i Rusiji, te u misiji RH pri UN-u u New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tomac je izrazio zadovoljstvo što se odluke na saborskom Odboru za vanjsku politiku donose jednoglasno, dodajući kako bi primjer ovog ´Odbora trebalo proširiti na ukupnu vanjsku politiku´.

On je najavio i skoro održavanje novih sjednica Odbora za vanjsku politiku čije će teme biti situacija u kojoj će se naći Hrvatska vezano za vjerojatni rat u Iraku i posebna sjednica koja će biti posvećena kandidaturi Hrvatske za članstvo u EU.

Tomac je također ocijenio da dosadašnji proces lobiranja ide dobre, te najavio da će se u taj proces uključiti i Odbor za vanjsku politiku.

Tomac je kazao da je velik dio rasprave bio posvećen samoj proceduri imenovanja i potvrđivanja diplomatskih predstavnika RH, budući da se, kako je kazao, nedavno ´dogodio slučaj da ranije jedan prijedlog nije na kraju potpisao predsjednik države´. Neslužbeno se doznaje da je predsjednik Stjepan Mesić bez obrazloženja odbio potvrditi imenovanje Tonija Glowatzkog za generalnog konzula u Zuerichu.

Ured predsjednika nije želio komentirati te navode, a neslužbeno se doznaje da je ´predsjednik Mesić odbio potvrditi to imenovanje u skladu sa svojim ustavnim ovlastima u području vanjske politike´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara