Odbor za zakonodavstvo predložio odgodu rasprave o Sunčanom Hvaru

Saborski Odbor za zakonodavstvo danas je Saboru predložio odgodu rasprave o privatizaciji Sunčanog Hvara sve dok Nadzorni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (NO HFP) Saboru ne podnese izvješće o nadzoru nad zakonitosti postupka privatizacije tog poduzeća.

Odbor je Saboru predložio da obveže NO HFP-a da u roku od 30 dana Saboru podnese pisano izvješće, što je, rekao je predsjednik Odbora Josip Leko (SDP), dužan učiniti prema Statutu HFP-a i Zakonu o privatizaciji.

Za odgodu rasprave o Sunčanom Hvaru, koju je predložio Klub HSLS-a, glasovali su zastupnici SDP-a i HNS-a, Libra je bila suzdržana, a protiv odgode bila je HSS-ovka Ljubica Lalić.

Upozorila je da bi javnost mogla protumačiti da se rasprava odgađa zbog političkih razloga.

"Javnost bi mogla pomisliti da se o Sunčanom Hvaru ne želi raspravljati iz političkih razloga, iako je i vladino povjerenstvo utvrdilo da u privatizaciji tog poduzeća ima nejasnoća", kazala je Lalić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leko joj je uzvratio da se upravo radi toga rasprava želi odgoditi kako bi Sabor dobio kvalitetnu informaciju o nadzoru nad postupkom privatizacije, za koju je nadležan samo NO HFP-a.

Napomenuo je da iz vladinih materijala nije vidljivo da je NO proveo nadzor, te ponovio da je NO dužan pismeno izvijestiti Sabor o rezultatima nadzora i upozoriti na eventualne nezakonitosti i propuste u postupku privatizacije.

Odbor je Saboru predložio da vladin konačni tekst zakona o prostornom uređenju uputi u treće čitanje, nakon što je u raspravi većina članova Odbora izrazila mišljenje da bi tako prihvaćeni zakon bio neprovediv.

Najoštrije kritike uputili su Nikica Valentić (HDZ) i Ljubica Lalić (HSS), upozorivši da je na 70 članaka predloženog zakona podnesen čak 61 amandman i oko 100 zastupničkih primjedbi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara