Odbori za zakondavstvo i obrazovanje podržali predloženi Zakon o medijima

SABORSKI odbori za zakonodavstvo i obrazovanje, znanost i kulturu danas su jednoglasno i bez rasprave podržali Vladin Konačni prijedlog zakona o medijima, koji bi trebao osigurati vanjsku i unutarnju neovisnost medija, zaštititi izvor informacija i prava autora, te ograničiti koncetraciju vlasništva na tržištu tiskovina.

Ministar kulture Antun Vujić ukratko je obrazložio Vladin zakonski prijedlog, rekavši kako je njegov osnovni smisao afirmirati slobodu medija i novinarsku struku.

"Zakon, uz nekoliko popratnih amandmana, u potpunosti će i na duže vrijeme moći zadovoljiti i unaprijediti slobodu medija", dodao je, istaknuvši da su se o zakonu pozitivno izrazili Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatski helsinški odbor i OESS.

Uz vanjsku neovisnost medija, zakon bi trebao osigurati i zaštitu novinara od interesa unutarmedijskih kuća, što bi se osiguralo kroz statute na čije bi se donošenje obvezalo sve medije.

Predlaže se i uvođenje obveze javnosti vlasništva, a svi bi se udjeli u vlasništvu nad medijima morali objaviti s imenom i prezimenom vlasnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvelo bi se pravo novinara i urednika da u slučaju promjene vlasničke strukture, koja bi dovela do značajne promjene uredničke orjentacije, daju ostavku na uredničko mjesto ili otkaz s pravičnom naknadom.

Ograničila bi se koncentracija vlasništva na tržištu tiskovina, na način da bi se jednom nakladniku, čiji općeinformativni dnevnici ili tjednici čine više od 40 posto ukupno izdanih općeinformativnih dnevnika ili tjednika u Hrvatskoj, zabranilo stjecanje vlasničkih udjela u drugim medijima.

Odbor za zakonodavstvo podržao je i konačni tekst zakona o potvrđivanju ugovora između Hrvatske i Europske investicijske banke, za kredit od 50 milijuna eura koji bi ta banka dala za obnovu komunalne strukture na područjima od posebne državne skrbi.

Kredit je izdan na razdoblje od 20 godina, uz pet godina počeka, i na rok otplate od 15 godina.

Podržano je i više međunarodnih sporazuma i konvencija, među kojima i sporazum sa Slovenijom o vojnoj suradnji te međunarodna konvencija o suzbijanju financiranja terorizma.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara