Odgovor Lordana Zafranovića Miri Šuvar: Za prava i honorare je dobila 722 tisuće kuna

Foto: Arhiva

REDATELJ Lordan Zafranović odgovorio je na otvoreno pismo u kojem je Mirjana Šuvar napisala da postoje "indicije da su u radu na seriji Tito počinjena kaznena djela. Odgovor Lordana Zafranovića prenosimo u cijelosti:

> Otvoreno pismo Mire Šuvar: Postoje indicije da su u radu na seriji Tito počinjena kaznena djela

U vezi otvorenog pisma Mirjane Šuvar o "indicijama da su u radu na seriji Tito počinjena kaznena djela", te s obzirom da će, zbog prazničnih dana, moja odvjetnička kancelarija Hraste& partneri i Hrvatska autorska agencija službeno reagirati na iznesene objede tek idući tjedan, radi informiranja javnosti iznosim samo svoj kratki komentar.

Mirjana Šuvar već tri godine poduzima sva njoj dostupna sredstva da osujeti najprije proizvodnju, a sada i emitiranje serije TITO - Posljednji svjedoci testamenta. Ja sam redatelj, scenarist, producent i član Uprave - direktor zajedničke producentske kuće Kino dokument, koje društvo zastupamo Mirjana Šuvar i ja kao ravnopravni direktori s pravom samostalnog i pojedinačnog zastupanja (kako je naznačeno u Osnivačkom ugovoru Kino dokumenta, čiju sam polovinu vrijednosti doslovnom ucjenom bio primoran pokloniti Mirjani Šuvar).


Radi zaštite projekta i zajedničke firme Kino dokument, koje tokom 2009, 2010 i 2011 godine Mirjana Šuvar sustavno onemogućuje, a nakon neuspjelih pokušaja sporazuma i dogovora s njom, upotrijebio sam ovlaštenje direktora koji ima pravo samostalnog i pojedinačno zastupanja. U dogovoru s HRT-om, kao kupcem odnosno financijerom serije, koji više nije želio pregovarati s firmom Kino dokument čija se dva direktora nisu mogla usuglasiti oko koncepcije serije, a radi spašavanja vlastitog projekta, firme i sebe samoga, potpisao sam s HAA (Hrvatskom autorskom agencijom) Ugovor o zastupanju. HAA je svojim autoritetom, kadrovima, znanjem i financijskim sredstvima garantirala HRT-u uspješan završetak serije, uređivanje autorskih prava i namjensko korištenje financijskih sredstava koje HRT, s obzirom na okolnosti, pune dvije godine nije isplatio za produkciju serije. Taj ugovor mi je omogućio da spasim vlastiti višegodišnji projekt, zajedničku firmu i sebe, jer sam pred HRT-om i osobno bio mjenični garant uspješnog završetka serije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnička kancelarija Hraste&partneri koja zastupa moje pravne interese i interese firme Kino dokument, poduzela je i određene sudske sporove protiv postupaka Mirjane Šuvar, za sada sve s pozitivnim ishodom. Nesporno je da, u skladu s Zakonom o autorskim pravima, u ovoj seriji ničim nisu ugrožena moralna autorska prava Mirjane Šuvar, a posebno s obzirom da je za imovinska autorska prava dobila naknadu od zajedničke firme u iznosu 481.000 kn neto, plus honorare od EPH kao prvog producenta za 2005, 2006. i 2007. u iznosu 241.000 kn.


Zadnji pokušaj osujećivanja serije bio je zahtjev Mirjane Šuvar za privremenom mjerom zabrane prikazivanja serije, koji je zahtjev Trgovački sud odbio i to nakon što je u dokaznom postupku sud neposredno odgledao svih 13 epizoda serije - od početka do kraja!!!


Ni jedan pravni detalj u vezi s produkcijom i pravom emitiranja serije nije sporan. Pored presuda Trgovačkog suda i tumačenja hrvatskih eksperata za autorsko pravo, imamo i tumačenje eksperata za autorska prava EU, pravne službe HRT-a, HAA - ničija autorska prava nisu povrijeđena, ničiji lik i djelo ugroženi.


Nažalost, mentalni sklop Mirjane Šuvar ima svoju vlastitu, neprikosnovenu ''totalitarnu'' logiku i koncepciju…

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara