ODLIČJE ČASNIKA LEGIJE ČASTI URUČENO IVANI BATUŠIĆ

Za iznimne zasluge u promicanju francuskog jezika i kulture, počasnoj predsjednici Francuske alijanse u Zagrebu Ivani Batušić večeras je uručeno visoko francusko odličje Časnika Legije časti.

Francuski veleposlanik u Hrvatskoj Francis Bellanger predao je Ivani Batušić Križ Časnika Legije časti u ime predsjednika Republike Francuske, koji joj ga je dodijelio.

Bellanger je podsjetio da je Batušić od 1961., kada Francuski institut više nije bio u mogućnosti održavati tečajeve, bila jedna od prvih koja je preuzela tu zadaću, a u 70-ima, kada je učenje francuskog bilo u lošem položaju, doprinijela je uvođenju francuskog u 30-ak škola u Hrvatskoj. Batušić je 25 godina bila predsjednica Francuske alijanse, do ove godine.

Uz profesionalne kvalitete, Bellanger je pohvalio njezinu snagu karaktera, entuzijazam i neumornu energiju. Ocijenio je da je ostvarila "sjajnu profesorsku i lingvističku karijeru", koja je rezultirala mnogim knjigama, među kojima je i 40-ak udžbenika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bellanger drži da će se njezino djelo nastaviti, s obzirom na perspektivu ulaska Hrvatske u EU, razvoj turizma, obnavljanje sveučilišnih veza i jačanje trgovinskih razmjena, što bi mlade naraštaje moglo potaknuti na učenje francuskog.

Svoju ljubav prema Francuskoj i francuskom jeziku Batušić zahvaljuje baki Francuskinji, studiju za profesoricu francuskog jezika na Sorbonni i studiju francuskog u Zagrebu.

Red Časnika Legije časti ustanovljen je 1802. temeljem zakona koji je potpisao Napoleon Bonaparte, tadašnji Prvi konzul. Od 1930. to je najviši francuski nacionalni red. Predsjednik Republike Francuske nosi titulu Velikog Meštra tog reda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara