Odlikovanje Ruske Federacije Petromiru Tićcu iz Kostrene

Veteranu Drugog svjetskog rata Petromiru Tićcu (1924.). iz Kostrene pokraj Rijeke danas je u Rijeci izaslanik Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Boris Medvedev uručio spomenmedalju koju mu je dodijelila Vlada Ruske Federacije povodom proslave 60. godišnjice pobjede nad fašizmom.

Petromir Tićac je, govoreći o svom životnom putu, uz ostalo rekao da je početkom Drugog svjetskog rata postao sekretar Saveza komunističke omladine Jugoslavije za Kostrenu, a ubrzo se priključio antifašističkoj borbi. Sudjelovao je u bitkama za oslobođenje Rijeke, a kraj rata dočekao je u Trstu.

Nakon toga, 1946. godine, upućen je u današnji Sankt Peterburg u vojno-pomorsku akademiju. Nakon rezolucije Informbiroa 1948. godine i poziva da se vrati u tadašnju Jugoslaviju, Tićac je ostao u ondašnjem SSSR-u. Zbog toga je, kaže, osuđen u odsutnosti na smrt u Jugoslaviji. Dobio je sovjetsko državljanstvo i nakon završene akademije 35 godina radio u mornarici SSSR-a kao zapovjednik ratnih brodova.

Nakon smanjenja tenzija između Jugoslavije i SSSR-a 1954., ukinuta mu je smrtna kazna, ali nikada nije smio doći u Jugoslaviju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se raspao SSSR, ostao je živjeti u Estoniji gdje zbog neznanja estonskog jezika, što je uvjet za dobivanje državljanstva i svih građanskih posvlastica, kako je rekao, nije bio u povoljnoj situaciji.

Prije nekoliko godina vratio se u rodnu Kostrenu.

(Hina) xdsil ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara