Odlučeno: NATO preuzima zapovijedanje akcijom Odisejeva zora u Libiji

Foto: AFP

NATO će provoditi sve vidove rezolucije 1973 Vijeća sigurnosti UN-a, odlučeno je to nakon sastanka 28 veleposlanika zemalja članica NATO-a u Bruxellesu.

Također, od diplomata se danas može čuti kako NATO-ova intervencija neće ići u smjeru podrške pobunjenicima. Sjevernoatlantski savez, prema njihovim tvrdnjama, želi ostati nepristran u sukobu te zaštititi civile i naseljene zone, u skladu s rezolucijom 1973 UN-a.

Pobunjeničke snage uspostavile kontrolu nad ključnim naftnim centrom u Rus Lanufu

Pobunjenici su osvojili još dva važna uporišta na istočnoj obali, naftnu luku Bregu i grad Ujalu te najavljuju daljnji proboj prema ključnim Gadafijevim uporištima.

Prema najnovijim i dosad nepotvrđenim informacijama, pobunjeničke snage su uspostavile kontrolu nad ključnim naftnim centrom u Rus Lanufu.

Uništili pet Gadafijevih aviona i dva helikoptera

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski borbeni zrakoplovi uništili su pet aviona libijskog ratnog zrakoplovstva i dva helikoptera u napadu na Gadafijeve snage, javlja BBC.

Avioni su bili prizemljeni u zračnoj bazi Misrata gdje su se spremali napasti područje koje drže pobunjenici u tom gradu. Oni su su zauzeli istočni grad Adžabiju i krenuli prema zapadu. Dopisnik BBC-a kaže kako se u tom gradu odvijalo veliko slavlje, pobunjenici su pucali iz svog oružja u zrak, trubili automobilima, međusobno se grlili i mahali zastavama.

Smatraju kako je Adžabija ključna strateška točka za prodor prema zapadu Libije i konačni poraz Gadafija. Libijska televizija javlja o novim zračnim napadima tijekom noći u gradu Sabi koji se nalazi u centralnom dijelu Libije. Prema njihovim informacijama, pogođena su vojna i civilna područja. Također navode kako je došlo do zračnih udara u blizini Gadafijeve baze u Sirti koja se nalazi istočno od Tripolija.

Nastavak bitke za Mistratu

Najnovija izvješća iz Misrate kažu kako je granatiranje od strane Gadafijevih snaga prestalo kada su saveznički avioni jučer poletjeli iznad tog grada. "Granatiranje je prestalo i sada su saveznički borbeni avioni došli iznad neba Misrate. Prestalo je točno u trenutku kada su se avioni pojavili u zraku", izjavio je jedan od pobunjenika za Reuters.

Misrata je ključno mjesto borbe u zapadnoj Libiji i jedino značajno pobunjeničko uporište u tom dijelu zemlje. Pobunjenici iz Misrate su odsječeni od pobunjenika koji su na istoku zauzeli drugi najveći libijski grad Bengazi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara