Odluka o ispitivanju Bajića i Jocića naknadno, ispitat će se odvjetnik Zebec

Odluka o ispitivanju Bajića i Jocića naknadno, ispitat će se odvjetnik Zebec

Tekst: J. Šimac
Foto: Goran Mehkek/Cropix

DANAS točno u podne sutkinja Ivana Kršul na Županijskom sudu u Zagrebu priopćila je svoje odluke o zahtjevima obrane atentatora na Pukanića i Franjića. Svjedočenje odvjetnika Zvonimira Zebeca odobrila je te će Zebec već na sljedeću raspravu, koja je zakazana za 15. veljače, biti pozvan kao svjedok. Zebec je, naime, prvi odvjetnik Roberta Matanića po službenoj dužnosti koji je navodno utjecao na Matanića da Uskoku da lažni iskaz o naručiteljima ubojstva. Odluku o svjedočenju Mladena Bajića, Dinka Cvitana i Sretena Jocića donijet će naknadno, kao i o tome hoće li se kao nezakonito odbaciti svjedočenje krunskog svjedoka.

> Prvi dan suđenja

> Galerija fotografija s prvog i drugog dana suđenja

> Brat optuženog za ubojstvo Pukanića: U Crnoj Gori gledaju nas kao okužene

Prema odluci Vijeća, svi svjedoci predloženi u optužnici bit će ispitani, a tijekom suđenja pročešljat će se svi snimljeni razgovori i SMS poruke između optuženika, CD-i sa zapisima Amira Mafalanija, oba mobitela krunskog svjedoka te sva dokumentacija i predmeti oduzeti optuženicima. Vijeće je također odbilo svjedočenje odvjetnika Zorana Pilipovića, bivšeg odvjetnika Roberta Matanića koji mu je, prema Matanićevu iskazu, savjetovao da ne razgovara s policijom, a osporen je i iskaz prvooptuženog Roberta Matanića dan dok mu je odvjetnik bio Zvonimir Zebec. Također, zatraženo je izvješće zatvora u Nizozemskoj o boravku Joce Amsterdama, a hoće li se vještačiti sefovi Ive Pukanića, odlučit će se također naknadno.

Branitelji zadovoljni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dio dokaznih prijedloga je sutkinja prihvatila, a o nekima će odlučiti naknadno. Postupak je krenuo na jedan uobičajen način", kratko je rekao Milovanovićev odvjetnik Saša Novak.

"Zadovoljan sam odlukom sudskog vijeća vezano uz dokazne prijedloge. Nema veze što nije prihvatila svjedočenje Pilipovića, nama je najvažnije što će svjedočiti Zebec. A nakon što on bude saslušan, vidjet ćemo hoće li biti potrebe za saslužanjem Bajića, Cvitana te Kralja", izjavio je odvjetnik Roberta Matanića Hrvoje Korša.

"Braniteljski tim Slobodana Đurovića je potpuno zadovoljan ovim odlukama suda. Vrlo je važno da sud temeljito i razborito promisli o valjanosti tih dokaza, zato je i odgodio odluku o nekim dokazima. Što se tiče gospodina Kneževića, mi smatramo da je to jedan teatralni iskaz, a nikako iskaz koji bi činjenicama mogao pomoći. Sud će odlučiti tko je u pravu. Mi kao branitelji spremno očekujemo i situaciju da i Knežević bude ispitan", izjavio je Đurovićev odvjetnik Rajko Mlinarić.

"To smo i očekivali. Predmet ide dalje. Ovo je tek početak. Mislim da nema potrebe za saslušanjem Cvitana, Bajića i Kralja", rekao Slobodan Šašić, tužitelj i zamjenik ravnatelja Uskoka.

Podsjetimo, Matanić je jučer iznio svoju obranu, pri čemu je rekao da je složio neistinitu priču za Uskok te ju dao Zvonimiru Zebecu, koji je nakon nekoliko dana zajedno s Dinkom Cvitanom došao kod njega u zatvor te mu predložio da o toj priči da iskaz na sudu.

"Obećali su mi status svjedoka za iskaz. Vjerovao sam od početka u suradnju s njima. Ispalo je da su me izigrali i zabili mi nož u leđa. Uskok je dao status svjedoka, i to osobi koja je poznata kao sitni lopov i lažljivac notorni, koji bi vlastitu majku prodao za malo droge. To što je on govorio tolika je laž da ispada da sam ja retardirani idiot. I svjedoci su potvrdili da ne govori istinu. Zebec me pokušao uvjeriti da je to neka Uskokova taktika", ispričao je jučer Matanić koji je zatražio da se ispitaju Zebec, Cvitan i Tihomir Kralj, bivši šef policijskog Uskoka ili "hrvatskog FBI-a".

Hrvoje Korša, Matanićev branitelj nakon iznošenja obrane, zatražio je da se kao svjedok ispita Zoran Pilipović, koji je Mataniću savjetovao da policiji ništa ne govori, da se sasluša Tihomir Kralj, koji je Mataniću prenio poruku Mladena Bajića da će dobiti status svjedoka, da se sasluša Mladen Bajić, koji je nudio Mataniću status zaštićenog svjedoka, da se sasluša odvjetnik Zvonimir Zebec, koji ga je upućivao kako treba surađivati i prenosio poruke Uskoku, te Dinko Cvitan koji je bio na sastanku Matanića i Zebeca, na kojem mu je obećano da će dobiti status zaštićenog svjedoka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara