Odluka o spajanju šibenske i kninske bolnice

POGLAVARSTVO Šibensko-kninske županije donijelo je danas odluku o spajanju šibenske i kninske opće bolnice što je proteklih mjeseci kočilo potpisivanje ugovora o sanaciji županijskog zdravstva s Ministarstvom zdravstva.

Šibensko-kninska županija jedina je s kojom Ministarstvo nije potpisalo takav ugovor.

Po riječima župana Duje Stančića, županijska vlast je s tim odugovlačila zbog toga što su željeli da ih Ministarstvo uvaži kao ravnopravnog partnera i da osigura uvjete za poboljšanje stanja u objema bolnicama u čemu su, kako je kazao, i uspjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon što je pristala na spajanje dviju bolnica, županijska vlast očekuje da će ministar zdravstva Andro Vlahušić ispuniti uvjete koje oni traže. Ministarstvo bi moralo pokriti dugove šibenske bolnice koji su krajem prošle godine iznosili oko 50 milijuna kuna te isto tako i oko dva milijuna kuna duga kninske bolnice. Uz to, moraju osigurati novac za zbrinjavanje viška od 140 zaposlenih u šibenskoj Općoj bolnici i potpisati da će u kninskoj bolnici između 210 i 250 kreveta biti namijenjeno za produženje liječenja bolesnika iz cijele Dalmacije.

Tražit će se da se u kninskoj Općoj bolnici otvori odjel fizikalne terapije za što postoje svi uvjeti, a Ministarstvu će zajedno s gradom Šibenikom ponuditi lokaciju za preseljenje šibenske Opće bolnice.

Poglavarstvo Šibensko-kninske županije izbjegavalo je donošenje odluke o spajanju dviju županijskih bolnica i iz političkih razloga. Kninska gradska vlast i gotovo sve političke stranke inzistirale su da kninska Opća bolnica zadrži samostalnost, na spajanje su gledali kao na udar na identitet grada Knina, a za to nije bila ni bivša uprava kninske bolnice.

Josip Odak, šibenski podžupan zadužen za zdravstvo, danas je kazao kako bi kninska Opća bolnica, zbog stanja u kakvom se nalazi, morala biti zatvorena. Nedostaje joj petnaestak specijalista, a niti jedan od četiri odjela - ginekologija, kirurgija, pedijatrija i interni odjel, nisu ekipirani i opremljeni... Kada dođe do spajanja, svi će šibenski specijalisti ordinirati u kninskoj bolnici tako da će građani Knina, kako je rečeno, imati svu potrebnu zdravstvenu zaštitu i zdravstvene usluge na višoj razini od sadašnje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara