ODMETNUTI VOJNICI MINIRALI TRGOVAČKI CENTAR U MANILI

Tridesetak odmetnutih filipinskih vojnika miniralo je rano u nedjelju (lokalno vrijeme) trgovački centar u financijskoj i diplomatskoj četvrti Manile, nakon što su se ranije pojavile glasine o pripremi državnog udara u zemlji, objavila je državna televizija. L

Novinar agencije AFP vidio je skupinu muškaraca u maskirnim odorama i crvenim oznakama kako podmeću eksploziv ispred izloga trgovina i ispred hotela u trgovačkom centru Ayala u četvrti Makati.

Policajci koji su patrolirali po četvrti potvrdili su informaciju o nazočnosti skupine naoružanih muškaraca u centru Ayala, ne objavivši pojedinosti o tomu.

Jedna je radio postaja također izvijestila kako su vojnici razoružali čuvare trgovačkog centra, no neki su, prema izjavama očevidaca, uspjeli zatvoriti vrata nekoliko velikih dućana prije nego što su vojnici upali unutra.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od vojnika, kojega su očevici identificirali kao pukovnika Antonia Trillanesa posjetiteljima centra je vrlo glasno govorio kako im "neće učiniti ništa nažao" te da ih vlada tjera da postupaju na taj način. Za to vrijeme njegovi su ljudi postavljali eksploziv. Trillanes je novinarima dobacio da ovo nije pokušaj džavnog udara, već izraz nezadovoljstva zbog stanja u vojsci i državi.

Filipinska je vojska u subotu stavljena na visok stupanj pripravnosti nakon što je predsjednica države naredila uhićenje 70 nižih časnika, nezadovoljnih vojnika i dezertera. Toj je odluci prethodilo nekoliko dana glasina da se u zemlji sprema državni udar zbog niskih plaća i reformi u vojsci.

Nekoliko desetaka tih odmetnutih vojnika ostalo je na slobodi i nalazi se na području Manile, objavio je načelnik glavnog stožera Narciso Abaya. Neki su lokalni mediji javili da se radi o naoružanim specijalcima, obučenima za urbano ratovanje i baratanje eksplozivom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara