Odrasli će plaćati trećinu troškova svojeg obrazovanja

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac i predsjednik Zajednice hrvatskih pučkih otvorenih učilišta Damir Matković najavili su danas u Splitu, na skupu u povodu Međunarodnog dana pismenosti, da će prijedlog zakona o obrazovanju odraslih biti dovršen do kraja godine, a po njemu polaznici bi trebali snositi samo trećinu troškova svojega obrazovanja.

Dio je to vladina projekta "Za hrvatsku pismenost put poželjne budućnosti", u sklopu kojega je izrađen i promidžbeni tv spot.

U Hrvatskoj, po popisu stanovništva 2001., 700 tisuća stanovnika starijih od 15 godina ili 20 posto nema završenu osnovnu školi, stoga bi do 2013. godine taj broj trebalo smanjiti na polovicu, naglasio je ministar Primorac.

Novi zakon o obrazovanju odraslih trebao bi stupiti na snagu sredinom iduće godine, kako bi se s njegovom provedbom taj problem počeo što prije rješavati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na skupu u Splitu, kojemu su nazočni bili predstavnici svih mjerodavnih državnih ustanova, sindikata i velikih tvrtaka, predsjednik Zajednice hrvatskih pučkih otvorenih učilišta Damir Matković naglasio je potrebu da obrazovanje odraslih što više preuzmu takva učilišta te da im se smanje troškovi školovanja, prema uzoru na europske zemlje gdje dvije trećine financiraju država i lokalna zajednica, a ostatak sam polaznik.

Ove je godine za programe obrazovanja odraslih u proračunu predviđeno 10-ak milijuna kuna, što je znatno više od milijun kuna koliko je bilo predviđeno ranije, naglasio je ministar te je dodao da je razvijena strategija i akcijski plan, koji idu prema Vladi.

(Hina) xdstr yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara