Održan antifašistički skup na Učki

VELIKI "narodni zbor" u povodu Dana pobjede nad fašizmom, obljetnice osnutka Prve istarske antifašističke brigade "Vladimir Gortan" i obljetnice sjedinjenja Istre s maticom domovinom Hrvatskom održan je danas na Učki, kod hotela "Učka".

Skup su priredili Savez antifašističkih boraca Primorsko-goranske i Istarske županije pod pokroviteljstvom poglavarstava tih dviju županija, te Rijeke, Opatije i Pule.

Predsjednik Društva "Josip Broz Tito" Martin Matošević, govoreći u ime antifašističkih boraca, rekao je što zamjera bivšoj i sadašnjoj državnoj vlasti.

Po njegovim riječima, od godine 1990. do 2000. uništeno je 3000 antifašističkih spomenika, no, dodao je, borba protiv antifašizma nije uspjela jer su joj pružili snažan otpor Titovi borci i antifašisti.

Matošević je rekao kako je razočaran sadašnjom vlašću jer se od nje očekivao "snažniji izlazak" iz stanja kakvo je bilo do godine 2000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Društva "Josip Broz Tito" je ustvrdio da se sadašnja vlast "nije odredila o Hrvatskoj kao sljednici ZAVNOH-a", te joj zamjera što nije dala "zasluženo mjesto" nekadašnjem predsjedniku Jugoslavije Josipu Brozu.

Po Matoševićevu mišljenju, "neofašisti nastavljaju širiti mržnju u Hrvatskom saboru i u javnosti", te se često prijeti i "fizičkim terorom". Ocijenio je da je vlast "neodlučna da se bori s nositeljima takvih ideologija".

Pozdravljajući okupljene, potpredsjednik Vlade Slavko Linić izrazio je žaljenje zbog, kako je rekao, poruka da se treba boriti protiv neistomišljenika "pokušavajući ih ukloniti s političke scene". Istaknuo je kako "to nije hrvatski put u Europu", te da se "ne trebamo stalno vraćati u prošlosti", nego se "posvetiti dobrobiti djece i unuka".

Linić je također rekao kako povjesničarima treba ostaviti da govore o Josipu Brozu Titu. Istaknuo je da je ponosan na antifašističku borbu u Drugome svjetskom ratu, dodajući kako se bivša vlast "sramila pobjede nad fašizmom" i da je bila nekorektna prema antifašistima.

Potpredsjednik Vlade je rekao i da je vladajuća koalicija uspjela pokrenuti gospodarstvo, povećati plaće, mirovine i zaposlenost, ali da time još nisu zadovoljni ni građani ni sama Vlada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara